zielony 2x2−x
czerwony x2−x+4
Terazwz wyznacz punkty przecia sie wykresow
2x2−x=x2−x+4 wylicz xsy i yki
Co do calki nie pamietam
2 x2 − x = x2 − x + 4
x2 = 4
x = − 2 lub x = 2
2
P = ∫ [ x2 − x + 4 − ( 2 x2 − x)] dx =
− 2
2 2
| 1 | ||
= ∫ [ − x2 + 4 ] dx = [ − | x3 + 4 x ] = | |
| 3 |
| 1 | 1 | 8 | 8 | |||||
= − | *23 + 4*2 − ( − | *( −2)3 + 4*(−2) ) = − | + 8 − | + 8 = | ||||
| 3 | 3 | 3 | 3 |
| 16 | 1 | 2 | ||||
= 16 − | = 16 − 5 | = 10 | ||||
| 3 | 3 | 3 |
5−latek jaki wykres
.
Tylko strasznie małe jednostki, nie możesz o tak np zrobić jak wyżej na rysunku u mnie.
A jednak w tym przypadku się nie da