Ciągi.
paulina96: Dany jest ciąg o wzorze:
an= 1− 3/2n−4
Którym wyrazem ciągu jest liczba 9/10?
I tak próbowałam rozwiązać:
9/10= 1− 3/2n−4 /x 2n−4
9/10 x 2n−4 = 2n−4−3
18n−36/10= 2n−4−3
18n−36/10= 2n−7/ x10
18n−36=20n−70
18n−20n=−70+36
−2n=−34/:(−2)
n=17
a17= 1− 3/2x17−4
a17= 1− 3/34−4
a17= 9/10
Odp: Liczba 9/10 jest 17 wyrazem ciągu.
6 lut 21:16
5-latek: | | 1−3 | | 3 | |
Przede wszystkim jaki jest wyraz ciagu an= |
| ? czy an=1− |
| −4 ? |
| | 2n−4 | | 2n | |
6 lut 21:21
5-latek: Jesli ten pierwszy to brak zalozenia ze 2n−4≠0
Ale napisz ktory
6 lut 21:22
Eta:
n∊N+
| | 3 | | 9 | | 3 | | 1 | |
1− |
| = |
| ⇒ |
| = |
| ⇒ 2n−4=30 ⇒ n=17 |
| | 2n−4 | | 10 | | 2n−4 | | 10 | |
6 lut 21:22
Eta:
i n≠2
6 lut 21:23
5-latek: Witaj
Eta jeszce raz

TY jednak jestes niesamowita
6 lut 21:23
paulina96: a
n= 1 − 3/2n−4
Nie wiem, jak inaczej to zapisać
6 lut 21:24
paulina96: Czyli dobrze

?
6 lut 21:25
5-latek: Masz juz rozwiazane . Widzisz teraz jak wazny jest zapis . Ulamki zapisu za pomoca duzej litery
U
Glowa w lewo i KLIKNIJ PO WIECEJ PRZYKLADOW
6 lut 21:27
paulina96: A KTÓRE TO LEWO

?
Dobrze, będę wiedzieć. Ale mój sposób był dobry?
6 lut 21:29