Nadal ciągi.
paulina96: Czy dobrze?
"Podaj wzór ogólny ciągu arytmetycznego, wiedząc, że trzeci wyraz jest równy 11, a ósmy 46."
a3=11, 8=46
an=a1+(n−1)r
a3=11
a8=46
a1+(3−1)=11
a1+(8−1)=46
a1+2r=11
a1+7r=46
a1=11−2r
11−2r+7r=46
a+1=11−2r
−2r+7r=46−11
a1=11−2r
5r=35/:5
r=7
a1=11−2x7
a1=11−14=−3
r=7, a1=−3
an= −3+(n−1)7
a3=−3+(3−1)7
a3=−3+(21−7)
a3=−3+14
a3=11 −sprawdzenie
Odp: an= −3+(n−1)7
6 lut 21:00
zawodus: Jest ok
6 lut 21:02
paulina96: Dzięki wielkie

!
6 lut 21:05
Bogdan:
Nie ok, bo jak mówi
Gustlik − jest dookoła świata.
| | 46 − 11 | |
r = |
| = 7, a n = 11 + 7(n − 3) = 7n − 10 i już  |
| | 8 − 3 | |
6 lut 21:06
zawodus: No tak cudowne Rady Gustlika
6 lut 21:09
Eta:
Omg .... tyle liczenia?
a
n= a
8+(n−8)*r ⇒ a
n=46+(n−8)*7 ⇒
an=7n−10
Pozdrawiam
6 lut 21:10
Eta:
Echhh
6 lut 21:11
Bogdan:
6 lut 21:14
Eta:
6 lut 21:17