Indukcja matematyczna - podzielność
exevan: Udowodnij, że dla każdej liczby n∊N+ liczba 10n −1 jest podzielna przez 9, czyli że 10n − 1
= 9t.
Pierwsze co przykuło moją uwagę to te 9t. Czemu do tego jest dodawana jakaś literka?
A po drugie to to, że w książce mam rozwiązanie tego, którego nie rozumiem. A czemu? Ponieważ
na początku w założeniu jest:
Z: 10n −1=9t
a zaraz po tym:
T: 10n − 1 = 9k
raz 9t raz 9k tego nie kumam
6 lut 20:50
Saizou :
a po co indukcja

wystarczy wzorek a
n−1=(a−1)(a
n−1+a
n−2+...+a+1)
6 lut 20:52
zawodus: Masz w karcie wzorów wzór
a
n−1=...

Przepisujesz i koniec zadania

chodzi o to, że jeśli dana liczba jest podzielna przez 9, to można ją zapisać 9* coś, gdzie to
coś jest liczbą całkowitą
6 lut 20:53
Saizou :
6 lut 20:54
exevan: chodzi o to, że jest to zadanie przykładowe z książki a tam takiego wzoru nie mam, więc nawet
nie miałem o nim pojęcia.
6 lut 20:55
exevan: Czyli z tego wzoru za 'a' mam podstawić 10?
6 lut 20:56
Saizou : tak
6 lut 20:57
zawodus: W książce nie dali wzoru i napisali *** gwiazdki przy zadaniu
6 lut 20:58
Saizou : być może

ale jak moja matematyczka powtarza, jak nasz już w głowie kompletną pustkę,
przeglądaj tablice maturalne xd
6 lut 21:00
Mila:
Liczba naturalna jest podzielna przez 9, to możesz ją zapisać w postaci iloczynu
9*k, gdzie k∊N+.
liczby: 10n−1, gdzie n∊N+ mają postać:
9....9, ( n dziewiątek) ⇔suma cyfr jest podzielna przez 9 ⇔
10n−1 jest podzielna przez 9.
6 lut 21:01
exevan: no nie wiem, a da się to zrobić za pomocą tej metody hmm klasycznej ?

czyli bez podstawiania
do wzoru?
6 lut 21:01
zawodus: Dostałaś metodę klasyczną od Mili

Zadanie na poziomie szkoły podstawowej
6 lut 21:03
Saizou :
ale jak by ktoś chciał zrobić indukcyjnie to proszę bardzo
1o dla n=1
10−1=9 ok
2o dla n=k
10k−1=9t ,t∊C
3o dla n=k+1
10k+1−1=10*10k−1=10*10k−10+9=10(10k−1)+9=9t*10+9=9(10t+1)=9m m∊C
6 lut 21:03
zawodus: ja myślałem, że indukcja ma tylko dwa warunki
6 lut 21:05
Mila:
|| sposób
10≡1(mod9) /n
10n≡1(mod9))
10n−1≡0 (mod9)⇔reszta z dzielenia Liczby(10n−1) przez 9 jest równa 0⇔
Liczba 10n−1 jest podzielna przez 9.
6 lut 21:05
ZKS:
10 ≡ 1 mod 9
10n ≡ 1 mod 9
10n − 1 ≡ 0 mod 9.
6 lut 21:06
Saizou : a ja byłem uczony 3 kroków indukcyjnych
6 lut 21:07
ZKS:
Mila przepraszam nie odświeżyłem.
6 lut 21:07
exevan: Saizou
a wytłumacz
=9(10t+1)=9m m∊C
ten kawałek ostatni co się stało z tym 10t+1, czemu zamieniłeś to na m?
6 lut 21:13
Domel: Indukcją też można:
Korzystając z tezy: 10n−1=9k sprawdzam prawdziwość dla n+1
10n+1−1 = 10n+1−10+9 = 10*10n−10+9 =
=10*(10n−1)+9 =
Ponieważ 10n−1=9k to mamy równanie:
=10*9k+9
Widać, że i pierwszy i drugi składnik równania jest podzielny przez 9 więc całość też jest
podzielna przez 9
6 lut 21:17
Mila:
Witaj ZKS i tak nie zwracaja uwagi na nasz sposób.
6 lut 21:17
bezendu:
Tylko kto to zrozumie ? Bo ja wgl nie rozumiem MTF.
6 lut 21:19
exevan: Jak dajecie sposoby ze studiów ^^ ja z tymi mod nie rozumiem w ogóle.
albo jestem ciężki w rozumowaniu albo nie wiem co

bo dalej tego nie kumam
Może zaraz się bedziecie ze mnie śmiać, że to poziom 1LO.. tyle, że większość z was jest lub
była z klas o profilu mat i takie rzeczy mieli właśnie w 1 klasie ^^ A ja się uczędo matury PR
będąc w technikum inf. I takich pojęć nie mieliśmy na matematyce
6 lut 21:27
Saizou : przystawanie modulo
Mila i
ZKS sposób fajny tylko że nie na miarę LO
6 lut 21:28
Bogdan:
Wzór skróconego mnożenia: a
n − 1 = (a − 1)(a
n−1 + a
n−2 + ... + 1)
10
n − 1 = (10 − 1)(10
9 + 10
8 + 10
7 + ... + 1) = 9(10
9 + 10
8 + 10
7 + ... + 1)
6 lut 21:30
Eta:

A już miałam pisać
6 lut 21:32
Saizou :
ale wracając do pytania z 21:13
9(10t+1)=9m m∊C , bo
10t+1 jest całkowite, bo t∊C, zatem żeby mieć skrócony zapis, napisałem 9m, gdzie m∊C i m=10t+1
6 lut 21:32
Saizou : a ja to napisałem na samym początku
6 lut 21:33
Mila:
21:09 podałam sposób bardzo prosty.
101−1=9
102−1=99
103−1=999
itd,
każda liczba 10n−1 dla n∊N+ jest postaci:
99...9 − n dziewiatek, zatem widzisz, że dzieli się przez 9?
II sposób podałam jako ciekawostkę, wielu maturzystów doskonale zna tę metodę.
6 lut 21:35
Saizou : przyznam się że ja nie znałem, ale z tego co widzę to opiera się to na resztach z dzielenia
przez 9
6 lut 21:37
zombi: przystawanie modulo jest super, przydaje się strasznie!
6 lut 21:38
Saizou :
to może lepiej go nie używać jak "przydaje się strasznie"
6 lut 21:39
ZKS:
Witaj
Mila.
6 lut 21:43
exevan: dobra powiedzcie mi czego jeszce się uczyć do rozszerzenia
6 lut 21:46
Saizou : liczyć jak najwięcej zadań
6 lut 21:48
Mila:
Rozwiązuj zadania z arkuszy.
6 lut 21:48
exevan: wazne jest to żeby robić zadania tylko z arkuszy niż skąd indziej? np repetytoria?
6 lut 22:03
zawodus: To zależy od konkretnej książki. Należy szukać zadań najbardziej odpowiadających tym
maturalnym.
6 lut 22:04
Mila:
Repetytoria też. Najlepiej zasięgnij opinii u swojego nauczyciela matematyki, który wie,
co słabo zostało przerobione w szkole z powodu małej liczby godzin matematyki.
Aksjomat, Kiełbasa,
6 lut 22:05
exevan: trochę z tym może być ciężko bo mam na pieńku z panią od matematyki przez jedną sytuację dawno
temu. no ale raz się żyje
6 lut 22:08
bezendu:
Mila ja przerabiam zadani.info to lepsze od kiełbasy ?
6 lut 22:09
Saizou : a ja przerabiałem www.matematyka.pisz , bardzo polecam
6 lut 22:12