Punkt przegięcia, wklęsłość i wypukłość
M: Mam problem z tym zadaniem.
Chodzi o wyznaczenie punktu przegięcia wykresu funkcji oraz przedziały jej wypukłości i
wklęsłości.
Pierwsza pochodna wyszła mi:
Natomiast w przypadku drugiej pochodnej za każdym razem wychodzi mi inny wynik. Pomoże ktoś
rozwiązać?
6 lut 20:37
Bogdan:
jeszcze raz przelicz I pochodną
6 lut 20:39
M: Przeliczyłam, niestety znów wychodzi to samo
6 lut 20:48
Bogdan:
pokaż swoje obliczenia
6 lut 21:02
M: | | x2+4 | | (x2+4)'2x−(x2+4)(2x)' | | (2x+0)2x−(x2+4)2 | |
y'= |
| = |
| = |
| |
| | 2x | | 2x2 | | 2x2 | |
| | 4x2−2x2−8 | | 2x2−8 | |
= |
| = |
| |
| | 2x2 | | 2x2 | |
6 lut 21:22
Bogdan:
No to ja pokażę
x≠0
| | 2x*2x − 2(x2 + 4) | | 4x2 − 2x2 − 8 | | 2x2 − 8 | |
f'(x) = |
| = |
| = |
| = |
| | 4x2 | | 4x2 | | 4x2 | |
| | 2(x2 − 4) | | x2 − 4 | |
= |
| = |
| |
| | 4x2 | | 2x2 | |
Teraz wyznacz II pochodną
6 lut 21:24
Bogdan:
(2x)2 = 4x2
6 lut 21:26
M: | | (x2−4)'(2x2)−(x2−4)(2x2)' | | 4x3−(4x3−16x)' | |
y''= |
| = |
| |
| | (2x2)2 | | 4x4 | |
| | 4x3−4x3+16x | | 16x | |
= |
| = |
| |
| | 4x4 | | 4x4 | |
Mam wrażenie, że znów coś nie tak
6 lut 21:53
Aga1.: Skróć i będzie ok.
6 lut 21:57
M: Ok

I jeszcze dla upewniania: po przyrównaniu drugiej pochodnej do zera x=0. Czyli uwzględniając
dziedzinę, funkcja nie ma punktów przegięcia?
6 lut 22:15