ciągi !
paulina96: Proszę o pomoc w rozwiązaniu:
"Oblicz sumę liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3 i należą do
przedziału <24,71)."
Rozwiązałam to 'jakoś', ale nie chcę się ośmieszyć, więc proszę o pomoc ; ).
6 lut 20:32
zawodus: Pierwsza z nich to 28

Teraz liczby będą się powtarzać co 5

Nie będzie ich dużo

Tam, gdzie nie trzeba się męczyć po co to robić?
6 lut 20:35
zawodus: można dodać na piechotę lub wykorzystać wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego.
6 lut 20:36
paulina96: W takim razie rozwiązywałam tak, jak Ty... Jeśli napiszę ciąg dalszy, to sprawdzisz mi i nie
będziesz się śmiał/śmiała

?
6 lut 20:36
5-latek: wiec a1=28 i r=5 i an=68
6 lut 20:38
Eta:
28,33,38,.....,68
tworzą ciąg arytmetyczny a
1=28 , r=5 , a
n=68
6 lut 20:39
paulina96: O, pojawił się 5−latek, jednak pomocny, a już prawie byłam przez Niego smutna. Okay, w takim
razie chociaż to zrobiłam poprawnie...
6 lut 20:39
paulina96: Moja odpowiedź to: "Suma liczb naturalnych, które przy dzieleniu przez 5 dają resztę 3 i należą
do przedziału <24, 71) to 432.
6 lut 20:41
5-latek: teraz majac an mozesz wyliczyc z ewzoru na ogolny wyraz ciagu an=a1+(n−1)*r wlasnie n
Teraz wzor na sume i po zawodach albo liczysz na kalkulatorze
6 lut 20:41
5-latek: No wiesz ?

Jak taka ladna dziewczyna jak TY moze byc smutna
6 lut 20:43
paulina96: Jak taki chłopiec (jak Ty) może być tak niemiły

?
6 lut 20:44
zawodus: 5−latek tobie wyświetla się zdjęcie?

Ja mam wersję bez obrazków
6 lut 20:46
5-latek: A dlaczego uwazasz ze ja jestem niemily

Przeciez CIe nie obrazilem . Poza tym usmialem sie setnie przy tym jak nazwalas mnie chlopcem
.
Chcialbym nim teraz byc
6 lut 20:48
paulina96: 5−latek ma chyba bardziej rozwiniętą wyobraźnię, niż niejeden HUMANISTA, bo z tego, co
pamiętam, nie ma żadnych obrazków

.
6 lut 20:49
paulina96: Wnioskuję z nicku: 5−latek to chłopiec. Jesteśmy w Internecie, tutaj każdy może być, kim chce

.
6 lut 20:50
5-latek: Zawodus . Po prostu wyobraznia u mnie jest teraz bardziej wyostrzona
6 lut 20:50
5-latek: paulina 96 . Tak naprawde to tez man corke Pauline ktora ma teraz 30 lat .
Druga corka to Patrycja (widzisz tez na P ) i ma 32 lata

A ja niedlugo pojde do zerowki
6 lut 20:54
zawodus: Dobrze, że ja jeszcze nie muszę używać wyobraźni
6 lut 20:57
paulina96: 5−latek: może chcesz wrócić do czasów dzieciństwa, w końcu nick sam się nie wymyślił

. Pewnie
masz wnuczka 50−letniego, tak?
6 lut 20:58
5-latek:
6 lut 20:59
paulina96: Zawodus: nie bądź wredny, tym razem Ty

!
6 lut 21:01
5-latek: Powiem CI tez w zaufaniu ze na forum sa tez starsi ode mnie
6 lut 21:01
Eta:
I "młodzi" z
1 LO
6 lut 21:02
5-latek: Czas zakonczyc temat bo idzie w niedobrym kierunku

.
dawaj zadania jak masz . OK?
6 lut 21:03
zawodus: Eta ile ty masz wcieleń?
6 lut 21:03
paulina96: Ale nie twierdzę, że nie ma! Bardzo dobrze, że są. Dla nas, "młodych", jesteście skarbnicą
wiedzy, krynicą mądrości

.
6 lut 21:04
paulina96: Okay.
6 lut 21:04
5-latek: Dobry wieczor
Eta

Pozdrawiam
6 lut 21:06