24 paź 15:24
AS: A Tobie ciężko zajrzeć do zeszytu bądź podręcznika.
24 paź 15:28
:(: nie mam tego:(:(
24 paź 15:28
818:
24 paź 15:31
:(: Widzę ze każdy łaskę robi aby pomóc.. Beznadziejne forum.. PA
24 paź 15:33
Eta:
Mimo takiej nie miłej opinii .... podam Ci wskazówki
1/ zaznacz te punkty w układzie współrzędnych
zobaczysz ,że trójkąt jest prostokatny <C = 90
o
więc IABI = 2r => r =
12IABI
gdzie IABI =
√(xA −xB)2 + ( yA −yB)2)
oraz S( x
S, y
S) −−− to środek okręgu i jest też środkem odcinka AB
zatem:
| | xA +xB | | yA +yB | |
xS= |
| ... yS= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
podstaw dane i wyznaczysz współrzędne punktu S
równanie okregu jest:
( x−x
S)
2 +( y− y
S)
2 = r
2
powodzenia ( możesz iść na inne forum jeżeli nasze Ci nie odpowiada
24 paź 15:42
Eta:
Zmiana nicku? ........ ( w jakim celu?)
24 paź 15:45
:(: w żadnym..
24 paź 15:48
AS: Równanie okręgu (ogólne)
x2 + y2 + A*x + B*y + C = 0
Podstaw do równania współrzędne każdego z punktów,
otrzymasz trzy równania z trzemia niewiadomymi.
Po rozwiązaniu znajdziesz A,B i C.
Powinno wypaść: A = 4 , B = −4 , C = −17
24 paź 15:54
AS: Wniosek:
Najlepiej polegać na samym sobie − dobrze na tym wyjdziesz.
Amatorów na cudzy wysiłek jest bardzo dużo.
24 paź 15:56
:(: a nie mógłbyś zrobić ze mną tego zadania tutaj:( Jestem chora i męczę się z tym zadaniem sporo
czasu a i tak nie wiem co mam zrobić:(:(
24 paź 15:58