Liczba |sin12 - sin13| jest równa:
Bnmn: Liczba |sin12 − sin13| jest równa:
a. −sin12 − sin13
b. −sin12 + sin13
c. sin12 − sin13
d. sin12 + sin13
odp. C? czy jednak trzeba zmieniać znaki na przeciwne?
6 lut 20:26
5-latek: A jaka jest funkcja sinus od 0 do 90 stopni ?
Wiec ktora wartosc bedzie wieksza sin12 ? czy sin 13 stopni?
6 lut 20:31
Jolanta: która liczba jest wieksza sin 12 czy sin 13 ?
6 lut 20:31
Bnmn: no sin13
6 lut 20:37
Bnmn: czyli odp to? Jakbym wiedział to bym nie pytał
6 lut 20:39
Jolanta: nie burz sie chcę Ci pomóc

gdyby było sin 13−sin 12 wynik byłby dodatni i wtedy znaków nie zmieniasz
jeśli wynik wychodzi ujemny zmieniasz obydwa znaki
|3−5|=|−2|=2
czyli |3−5|=5−3
6 lut 20:42
Mila:
sin12<sin13
|sin12−sin13|=sin13−sin12 i masz tam taką odpowiedź? Która?
6 lut 20:42
Bnmn: czyli jednak odp B
dziękuje bardzo
6 lut 20:47
Mila:
6 lut 20:52
PW: Znowu nie napisane, czy 12 i 13 oznaczają miary stopniowe, czy liczby. To zasadnicza różnica.
Jeszcze nie ciesz się.
6 lut 21:44
zawodus: 99% przypadków to stopnie
6 lut 21:45
PW: A ja myślę, że to jest podchwytliwe zadanie, po prostu
12 < 4π < 13.
Tak to czuję − inaczej zadanie byłoby banalne.
6 lut 21:50
zawodus: PW popatrz na matury i powiedz czy tam poziom jest wyższy
6 lut 21:50
PW: Tfu, spaliłem zadanie
12 < 13 < 4π.
Nie wiem o co idzie, ale:
− w treści zadania nie było stopni − uprawiacie nadinterpretację;
− nie wiem czy pytający jest licealistą;
− zadanie z liczbami 12 i 13 jest na poziomie liceum (tylko trzeba lepiej mnożyć niż ja).
6 lut 21:56