CIĄGI, POMOCY.
paulina96: Witam. Jutro mam sprawdzian z ciągu arytmetycznego, wobec tego uprzejmie proszę o sprawdzenie
zadania o treści:
Ile wyrazów ujemnych ma ciąg an= n2−3n−28?
an=n2−3n−28<0
Δ=b2−4ac
Δ=9−4x1x(−28)
Δ=121, √Δ=√121 = 11
n1=7
n2= −4<0
n należy do przedziału <0,7) n należy do naturalnych n={0,1,2,,4,5,6,}
Odp: Ciąg o wzorze an= n2−3n−28 ma 7 wyrazów ujemnych.
Z góry dziękuję.
6 lut 20:07
Hajtowy:
n ∊ (−4;7)
Z tego jest ujemnych: −4;−3;−2;−1
4 ujemne
6 lut 20:08
Hajtowy: heheszky, źle zinterpretowałem sobie zadanie
6 lut 20:10
paulina96: Więc

? Jestem z humana, proszę o wyrozumiałość.
6 lut 20:11
5-latek: ale zauwaz ze n∊N+ wiec z tej nierownosci n∊(0,7) wiec ile bedzie tych wyrazow
ujemnych ?
6 lut 20:12
Bizon:
... a jest wyraz a
0
6 lut 20:13
zawodus: Ciągi zaczynamy numerować od a
1
6 lut 20:13
paulina96: Ale podstaw: a0=02−3x0−28=−28
a1=−30
itd.
6 lut 20:14
paulina96: Czyli? 6 wyrazów ujemnych, od 1 do 6?
6 lut 20:16
5-latek: Poza tym co to zmienia ze jestes z humana ?
Poszukaj sobie na iinternecie jest taka ksiazka z matematyki dla dyslektykow i humanistow
6 lut 20:16
paulina96: Sam sobie poszukaj, akurat w tych dziedzinach Tobie przyda się bardziej...
6 lut 20:17
zawodus: Widziałem tę książkę

Jest tak samo durna jak i tytuł
6 lut 20:22
5-latek: Tez czytalem recenzje na jej temat.
No ale jesli ktos pisze ze jest humana to ......
6 lut 20:26
paulina96: Co nie zmienia jednak faktu, że nadal nie wiem, jakie jest poprawne rozwiązanie zadania

.
6 lut 20:26
paulina96: TO CO?
6 lut 20:26