indukcja mat
Zosia: Zadanie 16.
Udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 2
4n+5 jest podzielna przez 21.
Rozwiązanie:
1) Dla n = 1: 24 + 5 = 21 − teza jest spełniona.
2) Załóżmy, że udowodniliśmy tezę dla liczb naturalnych od 1 do n, dowodzimy dla n + 1. Z
założenia indukcyjnego liczba 2
4n+5 jest podzielna przez 21, czyli istnieje liczba całkowita
k taka, że 2
4n+5=21k. Stąd 2
4n=21k−5.
Wobec tego 2
4n+1+5=2
4n⋅4+5=(2
4n)4+5=(21k−5)
4+5.

Ze wzoru dwumianowego Newtona wynika,
że liczbę (21k − 5)
4 możemy zapisać jako 21m + 5
4 dla pewnej liczby całkowitej m

(można też
przekonać się o tym, wykonując odpowiednie mnożenia). Z tego wynika, że
2
4n+1+5=21m+5
4+5=21m+630=21m+21⋅30,
czyli 24n+5jest liczbą podzielną przez 21.
Nie rozumiem zdania między wykrzyknikami
ze dwumianowego Newtona otrzymujemy postać:
(21k − 5)
4 = 21k
4 − 4*21k
3*5 + 6*21k
2*5
2 − 4*21k*5
3 + 5
4
mogę prosić o wyjaśnienie jak skraca się wyrażenie środkowe do postaci 21m + 5
4 ?
6 lut 20:03
Zosia: Zadanie 16.
Udowodnić, że dla dowolnej liczby naturalnej n liczba 24n+5 jest podzielna przez 21.
Rozwiązanie:
1) Dla n = 1: 24 + 5 = 21 − teza jest spełniona.
2) Załóżmy, że udowodniliśmy tezę dla liczb naturalnych od 1 do n, dowodzimy dla n + 1. Z
założenia indukcyjnego liczba 24n+5 jest podzielna przez 21, czyli istnieje liczba
całkowita k taka, że 24n+5=21k. Stąd 24n=21k−5.
Wobec tego 24n+1+5=2{4n4+5=(24n)4+5=(21k−5)4+5. Ze wzoru dwumianowego Newtona
wynika, że liczbę (21k − 5)4 możemy zapisać jako 21m + 54 dla pewnej liczby całkowitej m
(można też przekonać się o tym, wykonując odpowiednie mnożenia). Z tego wynika, że
24n+1+5=21m+54+5=21m+630=21m+21⋅30,
czyli 24n+5jest liczbą podzielną przez 21.
6 lut 20:12
Zosia:
24n+1+5=24n*4+5=(24n)4+5=(21k−5)4+5
6 lut 20:15
Zosia: ponawiam
6 lut 20:33
Zosia: ponawiam, proszę wskazówki
6 lut 21:53
PW: Teza brzmi:
Liczba
24•(n+1) + 5 = 24n•24 +5
jest podzielna przez 21.
6 lut 22:19
6 lut 22:37
PW: Aha, zmieniłaś treść (spojrzałem na pierwszą wersję i dziwie się, bo twierdzenie jest
fałszywe).
Do wzoru z 20:15 − jest dobrze, wszystkie wyrazy rozwinięcia (21k−5)4 dzielą się przez 21 z
wyjątkiem ostatniego równego 54 = 625.
Tak więc badana suma jest sumą liczby podzielnej przez 21 i liczby 625+5 = 630 = 21•30, co
kończy dowód jej podzielności przez 21.
6 lut 22:43
PW: A, to już więcej nie będę Ci pomagał. "ucze−sie" mam już dawno za sobą.
6 lut 22:45
Zosia: tak, rozumiem, że otrzymaliśmy dowód jednak dlaczego:
Ze wzoru dwumianowego Newtona wynika, że liczbę (21k − 5)4 możemy zapisać jako 21m + 54 dla
pewnej liczby całkowitej m
6 lut 23:08
PW: | | | |
Każdy składnik oprócz ostatniego ma postać | (21k)4−p(−5)p, p=0,1,2,3, można więc |
| | |
wyłączyć 21 przed nawias. W nawiasie zostaje pewna suma liczb całkowitych. Wiemy to, gdyż
| | | |
wszystkie czynniki tam występujące (m.in. | ) są całkowite. Sumę w nawiasie oznaczamy dla |
| | |
wygody symbolem m − mając świadomość że jest to liczba całkowita. Nie musimy jej liczyć, gdyż
do rozwiązania problemu potrzebne nam było tylko to, że przed nawiasem stoi 21, a w nawiasie
liczba całkowita.
6 lut 23:50
Zosia: Dziękuje rozumiem
7 lut 09:58