klasyka z parametrem
BlackHawk: Witam, mam takie o to zadanko
Dla jakich wartości parametru m jedno rozwiązanie równania 16m2x2−6mx+m2=0 jest
sześcianem drugiego rozwiązania ? Znajdź te rozwiązania.
Na początku zacząłem to liczyć ot tak, klasycznie, ale wyniki wychodzą kosmiczne.
Zacząłem szukać wzorami viete'a
x1*x13=ca
x14=m416
ale co dalej? bo już się gubię ...
6 lut 20:02
Mila:
Używaj do ułamków dużego U nie widać u mnie co jest przed x2.
6 lut 22:53
Ajtek:
| | 16 | |
Mila pobawiłem się w kryptologa i wg mnie jest |
|  . |
| | m2 | |
6 lut 22:55
Mila:
| | 16 | |
Dla jakich wartości parametru m jedno rozwiązanie równania |
| *x2−6m+m2=0 jest |
| | m2 | |
sześcianem drugiego rozwiazania ?
m≠0
Δ≥0
Spróbuj dalej sam.
6 lut 23:06
Ajtek:
Mila

.
6 lut 23:09
Mila:
Dobranoc
6 lut 23:22
Ajtek:
Miłych snów
Mila 
.
6 lut 23:25