Bartolek010: Cześć. Otóż mam takie zadanie ,, Tosia i Tomek zdawali egzamin testowy z matematyki.
Tomek rozwiązał poprawnie 74 % zadań. Tosia była lepsza o 14 punktów procentowych:
a) O ile procent więcej zadani rozwiązała Tosia od Tomka ?
b) Jeżeli test składał się z 150 zadań to ile każde z nich rozwiązało poprawnie?
Z góry wielkie dzięki.
8 paź 19:26
Bartolek010: Zadanie 2
,, Powietrze zawiera 78% azotu, 20.9% tlenu, 0.9% argonu i inne nie wielkie ilości
różnych cząsteczek.
a) O ile punktów procentowych jest więcej azot niż tlenu?
b) O ile procent jest więcej azotu niż tlenu?
c) O ile procent jest więcej tlenu niż argonu?
d) O ile procent jest mniej argonu niż azotu?
8 paź 19:32
asdf: skoro Tomek rozwiązał na 74% a Tosia byla lepsza o 14 pkt proc to ona napisała test na
88%
b) skoro 150 = 100% to x Tomka = 74% i x Tosi = 88%
więc Tomek rozwiązał poprawnie 111 zadań
a Tosia rozwiązała poprawnie 132 zadania
a) skoro Tosia rozwiązała o 21 zadań więcej więc jest to x %
natomiast 100% w tym przypadku to 111
więc Tosia rozwiązała o 23% więcej zadań niż Tomek.
8 paź 20:28
asdf: asdf błąd
8 paź 21:05
Bartolek010: a nie tak powinno być
74%-150
x - 100%
x= 74* 100 : 150
x= 7400:150
x≈ 49,3
88%-150
x -100%
x= 88*100 :150
x=8800 : 150
x≈ 58,7
8 paź 21:25
Bartolek010: Sorry. Procenty muszą być na końcu odpowiedzi.
8 paź 21:26
Adrian: Przedstawienie operowe rozpoczęło sie o godzinie 19.00. Z powodu licznych przerwna
oklaski przedłużyło się o 24 minuty. Obecny na widowni gimnazjalista obliczył szybko, że
przedstawienietrwało o 15% dłużej w porównaniu z czasem podanym w programie. O której
godzinie się skończyło?
15 lis 14:06
Adrian: Przedstawienie operowe rozpoczęło sie o godzinie 19.00. Z powodu licznych przerwna
oklaski przedłużyło się o 24 minuty. Obecny na widowni gimnazjalista obliczył szybko, że
przedstawienietrwało o 15% dłużej w porównaniu z czasem podanym w programie. O której
godzinie się skończyło?
15 lis 14:09
KasiaNicNieUMie: cześć wam ,jak obliczyć takie zadanie : Podczas palenia kawa traci 12 % swojej masy.Ile
trzeba wziąć świeżej kawy aby otrzymać 24 kg kawy palonej?
4 lut 17:53
KasiaNicNieUMie: cześć wam ,jak obliczyć takie zadanie : Podczas palenia kawa traci 12 % swojej masy.Ile
trzeba wziąć świeżej kawy aby otrzymać 24 kg kawy palonej?
4 lut 17:54
oooo: 1000% liczby 0,01 to
0,1% liczby 1000 to
3 mar 14:46
poiuy:
19 mar 19:57
pm: cena towaru z 7% vatem wynosi 130zł oblicz cene tego towaru 222%
pomoze mi z tym ktos?
14 kwi 18:53