wielomiany
Robert: Dany jest wielomian W(x) = x4 +mx2 + m2 − m. Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla
których ten wielomian nie ma pierwiastków. Prosiłbym o pomoc i wyjaśnienie. Siedziałem trochę
nad tym przykładem i tylko udało mi się x2 = t
t2 + mt +m2 − m
6 lut 19:28
Jolanta: pierwiastków nie ma jeżeli Δ <0
wyznacz Δ
6 lut 19:29
Lemon: lub jeżeli Δ>0 i x1,x2 < 0
6 lut 19:30
5-latek: x2=t i oczywiscie t≥0 i teraz mysl
6 lut 19:30
Lemon: t1,t2 < 0, oczywiście.
6 lut 19:30
Robert: Właśnie myślałem coś w tym stylu. Z ujemną deltą to wiadomo, ale skąd ta dodatnia delta z
ujemnymi pierwiastkami?
6 lut 19:34
Lemon: jeżeli t1 i t2 będą ujemne, to nie będzie takich x, że x2=t (x2 jest zawsze nieujemne)
6 lut 19:36
Robert: Okej, rozumiem. Dzięki i pozdrawiam.
6 lut 19:37
Lemon:
6 lut 19:38
Bartek: Cześć, podepnę się do tematu ( nie wiem czy można

) bo mam takie same zadanie i nie do końca
jestem pewnym czy dobrze robię, jakby ktoś spojrzał...
t
2 + mt + m
2 −m
1. Δ < 0
m
2 − 4m
2 + 4m < 0
2. Δ > 0 t1 + t2 < 0 i t1*t2 > 0
z sumy pierwiastków wychodzi, że m>0
Dobra, dalej nie będę pisał, bo pewnie jest źle. Powiedzcie mi czy w ogóle robię to w dobrym
kierunku? Jeżeli źle, to gdzie. Z góry dzięki i czekam na odpowiedź.
6 lut 20:19
ZKS:
Wzory Viete'a znamy? Brakuje jeszcze warunku Δ = 0 ∧ to < 0.
6 lut 20:22
Bartek: w ogóle te wzory wyleciały mi z głowy, dzięki za przypomnienie
6 lut 20:24
Jolanta: −3m2+4m<0
m(4−3m)<0 co dalej zrobiłeś ?
6 lut 20:24