Proszę o pomoc
Mattaii: Wielomian W określony wzorem W(x)= x
4−3x
3−3x
2+7x+6
Oblicz W(
√2)
Proszę o rozwiązanie tego równania wielomianowego, gdyż nie wiem gdzie robię błąd i mój wynik
nie pokrywa się z wynikiem z odpowiedzi

Z góry dziękuje za pomoc
24 paź 15:21
Zbronek: 4+√2
24 paź 15:28
Mattaii: wynik z odpowiedzi znam... chciałbym dowiedziec sie jak sie to robi krokami, a co za tym idzie
gdzie robię błąd... proszę ponownie o pomoc
24 paź 15:31
Zbronek: z polecenia wynika ,że masz obliczyć wartość W(x) dla x=√2,a nie rozwiązać r−nie.W zad nie
ma żadnego równania.
24 paź 15:34
marta: mi wychodzi ;
W(√2)= −26+7√2
:x
24 paź 15:35
Zbronek: podstaw za x→ √2 i oblicz wartość ,
24 paź 15:35
Zbronek: (√2)4=4
(√2)3=2√2
(√2)2=2
24 paź 15:37
Mattaii: więc mógłby mi Pan to rozpisać?
24 paź 15:37
Mattaii: właśnie o to mi chodziło... dziekuję
24 paź 15:38
Zbronek: W(√2)=4−6√2−6+7√2+6=4+√2
24 paź 15:51
AS:
x = √2 , x2 = 2
W(x) = x2*(x2 − 3) − x*(3*x2 − 7) + 6 =
2*(2 − 3) − √2*(3*2 − 7) + 6 =
−2 − √2*(−1) + 6 = 4 + √2
24 paź 18:47