równanie z pierwiastkami
luna: Rozwiąż równanie:
√1+x+
√1−x=
√x+2
Wiem, że obustronnie do kwadratu, ale chyba robię coś źle, bo otrzymuję inny wynik niż w
odpowiedziach. Czy mógłby ktoś krok po kroku?
Dziękuję
6 lut 19:16
Lemon: Może dziedziny nie wyznaczyłaś?
6 lut 19:17
5-latek: Tak naprawde jesli jest rownanie to nie musi wyznaczac dziedziny ale MUSI na koncu
sprawdzic czy dane rozwiazania spelniaj to rownanie
Jednak widze ze teraz rowniania rozwiazuje sie mtetoda rownan rownowaznych wiec wyznacz ta
dziedzine . Po wyznaczeniu dziedziny
po podniesieniu obustronnie do kwadratu mamy
1+x+2√(1+x)(1−x)+1−x=x+2 teraz zostawiamy tylko sam pierwiastek po lewej i mamy
2√1−x2=x+2−2
2√1−x2=x znowu obustronnie do kwadratu i mamy
4(1−x2)=x2 teraz dzialac samemu
6 lut 19:27