ciagi nieskonczone studia
Alois~: Witam

mam taki przykład z ciagow i granic :
√n+√n −
√n−√n
| | 2√n | |
doszłam do takiej postaci lim n→∞ |
| tylko jak dalej |
| | √n+√n + √n−√n | |
6 lut 19:13
6 lut 19:14
Alois~: zrobiłam wyciagajac
√n dzięki
6 lut 19:20
Alois~: a taki przykład jak zrobić?
√n(n− √n2 −1)
tam jest √n2 −1 pod jeszcze nie widac troche
6 lut 19:46
ICSP: Przemnóż przez √n + √n2−1
6 lut 19:46
Alois~: ok dziękuje wyszło
6 lut 19:55
Alois~: 1. n√2n3 − 3n2 +15 wyłączyłam n3 ale to chyba bez sensu było
2. √n10 − 2n2 +2
6 lut 20:04
ICSP: 1. Twierdzenie o trzech ciągach
2. Wyłącz n10 przed pierwiastek.
6 lut 20:05
Alois~: to z ciągami nie umiem ale jesz popróbuje
a takie:
1. 2
−n a cosnπ
i 3 . czy to można tak :
| | n! | | | |
lim n→∞ |
| = lim n →∞ |
| = 0  |
| | nn | | 1 | |
6 lut 22:28
ICSP: 1. a ?
| | | | 3 | |
2. |
| = ln(1 + |
| )n granica Eulera. Poszukaj w podręczniku albo w |
| | 1/n | | n | |
internecie.
| | n! | |
3. Jak mi wytłumaczysz dlaczego |
| → 0 to będzie ok |
| | nn | |
6 lut 22:37
Alois~: w
1 dokładnie tak jak przepisałam może to jakiś błąd w książce a odpowiedz jest 0 do
tego.
3 w odpowiedzi jest wytłumaczone

ale chyba z tego twierdzenia o ciągach, którego coś
opanować nie mogę , czyli że
mam pytanko czy tutaj mogę to tak zapisać:
| | 8log2 n | | n3 | | n3/ 2n | |
lim n→∞ |
| = lim n →∞ |
| = lim n →∞ |
| = 0 |
| | 2n | | 2n | | 1 | |
bardzo dziękuje Ci za wskazówki
6 lut 23:46
ICSP: 1. Czym jest "a" między 2
−n oraz cos(nπ) ?
3. Oszacowanie dobre. Z trzech ciągów granica to 0.
| | n3 | |
4. Tak samo. Skąd nagle wyciągasz wniosek : |
| → 0 ? |
| | 2n | |
7 lut 00:13
Alois~: 1 nie mam pojęcia
4 z mojego błędnego liczenia, że licznik dąży do zera przy mianowniku 1, 0/1 = 0 wiem źle
7 lut 00:18
ICSP: 4. jest dobrze. Licznik rzeczywiście dąży do 0. Tylko musisz uzasadnić dlaczego tak jest.
7 lut 00:19
ICSP: −1 ≤ cos(nπ) ≤ 1 // * a
| | 1 | |
−a ≤ a * cos(nπ) ≤ a // * |
| |
| | 2n | |
| −a | | a * cos(nπ) | | a | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2n | | 2n | | 2n | |
Wyciągnij odpowiednie wnioski.
7 lut 00:21
Alois~: czyli granica ciagu srodkowego też 0

tylko nie wiem czemu tych przykladów z uzyciem tw o 3 ciagach nie moge załapać.
4 nie potrafie uzasadnić
7 lut 00:25
ICSP: masz książkę Pana Krysickiego. Jest tam przykład 2.12 który mówi :
| | an+1 | |
Jeżeli lim | |
| | < 1 to lim an = 0 |
| | an | |
| | n3 | |
W ten sposób uzasadnisz, że lim |
| → 0 |
| | 2n | |
7 lut 00:30
Godzio:
Można też tak:
Dla pewnego n
0 (n
0 = 17) mamy, że 2
n > n
4 (bo funkcja wykładnicza rośnie szybciej niż
dowolny wielomian). Stąd mamy:
| | n3 | | n3 | |
0 < limn→∞ |
| < limn→∞ |
| = 0 |
| | 2n | | n4 | |
7 lut 00:37
Alois~: dziękuje za pomoc

.. dziś już się poddaje
7 lut 00:39