wielomiany ;/
:/: Proszę o pomoc w wielomianach

2x
3−4x
2+4x−2
próbowałam rozwiązać, ale wychodzą mi same głupoty

x
2( 2x −1)... (2x−1)

x
4+8x
3+8x
2
x
2 (x
2+8x) (x
2+8x)
żadna liczba w środek nie pasuje

poza tym x
2 w nawiasie raczej też nie. Albo z 8 wyciągnąć
4? I wtedy między nawiasami wpisać 2?
Czy może:
x
2 (x
2+8x) +8
a−1 b−8 i c−8?
Albo 4 zamiast 8.
6 lut 18:57
MathNazi: Zauważ że 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu.
6 lut 18:59
ICSP: 1. Grupowanie :
2x3 − 2 + 4x2 + 4x
2. Wyciągnij 4x2 przed nawias. Potem delta
6 lut 19:00
ICSP: 2x3 − 2x − 4x2 + 4x
6 lut 19:00
:/: A z 2x3 wyciągnąć x2?
6 lut 19:16
ICSP: Nie. Samą 2.
6 lut 19:18
MathNazi: @ICSP
Coś dziwnie mi wygląda to twoje grupowanie, bo tam nie ma 2x tylko 2
6 lut 19:19
ICSP: a czemu ma być 2 ma być jeszcze x ?
6 lut 19:21
MathNazi: Wielomian to:
2x3 − 4x2 + 4x − 2
A pogrupowałeś
2x3 − 2x − 4x2 + 4x
6 lut 19:24
ICSP: 2x3 − 2 − 4x2 + 4x
Teraz dobrze ?
6 lut 19:26
:/: nadal średnio rozumiem, nie policzę delty, kiedy będę miała x3
6 lut 19:26
wajdzik: Z tego co widzę to w II przypadku możesz wyciągnąć przed nawias x2 ... wtedy:
x2(x2+8x+8)
I teraz możesz obliczyć Δ
6 lut 19:27
:/: wajdzik dziękuję
6 lut 19:30
MathNazi: @ICPS
Ale teraz takie pogrupowanie w niczym nie pomaga
6 lut 19:31
ICSP: Pomaga.
6 lut 19:32
MathNazi: To mnie oświeć, bo ja z tego nic nie widze
6 lut 19:33
ICSP: Z pierwszych dwóch wyłącz 2, z pozostałych −4x
6 lut 19:34
MathNazi: 2(x3−1) − 4x(x−1) i ?
6 lut 19:35
ICSP: w pierwszym nawiasie wzór a3 − b3
6 lut 19:37
wajdzik: Więc teraz prosta sprawa :
2(x−1)(x2+x+1)−4x(x−1)=0
(x−1)[x2+x+1+2−4x]=0
(x−1)(x2−3x+3)=0
6 lut 20:19
:/: Dziękuję wam.
6 lut 20:26
Domel: Można inaczej:
2x3−4x2+4x−2 = (2x3−2x2)+(−2x2+4x−2)=
=2x2*(x−1)−2*(x2−2x+1)=2x2*(x−1)−2*(x−1)*(x−1)=
=(x−1)*(2x2−2x+2)=2*(x−1)*(x2−x+1)
Więc rozwiązaniem jest x=1 bo funkcja kwadratowa nie ma pierwiastków (Δ<0)
6 lut 20:53