Ciągi
elongacja: Dane są 3 początkowe wyrazy ciągu geometrycznego, podaj wzór ogólny
a) 2 4 8
wiem że q=2 ale tez wzór wychodzi mi inny niz w książce prosiłabym o przebieg tego zadania.
6 lut 18:51
ICSP: a jaki ci wzór wychodzi ?
6 lut 18:51
elongacja: jakieś 4n−1 a ma być 2n
6 lut 18:57
elongacja: te −1 u góry w potędze
6 lut 18:57
elongacja: tylko że w książce jest an=2n bez −1
6 lut 19:02
MathNazi: @ICSP
a1=2
Wtedy wychodzi 2n
6 lut 19:02
elongacja: i dlaczego a1=1 skoro pierwszą jako pierwsza cyfra podane jest 2 ?
6 lut 19:03
ICSP: faktycznie

a
1 = 2
q = 2
a
n = a
1 * q
n−1 = 2 * 2
n−1 = 2
n
6 lut 19:04
elongacja: ale jak do tego dojść? jak w tej potędze pozbyć się −1 nie rozumię tego ?
6 lut 19:04
ICSP: Już posprzątane.
6 lut 19:05
elongacja: Dzięki
6 lut 19:06