Który ze zbiorów a , b , c zawiera się w danym zbiorze R / .....
Sabina: Mam zadanie , którego kompletnie nie rozumiem . Mam nawet do niego odpowiedź , próbuje wymyślić
skąd się to wzięło i nic.
Dane są zbiory :
A=W/ < −2 ; −∞) B=N∩(( −∞ ; √2 >∪ (1,4 ; 5 )) C=(−√5 > / C
Który ze zbiorów A B czy C zawiera się w zbiorze R / ( −2 ; 1 > ∪ ( 4 ; 8 > ) ?
Wskazówka do zadania jest taka : R / ( <−2 ; 1> ∪ ( 4 ; 8 >) = (−∞;−2 ) ∪ (1;4>∪(4;8)
Dlaczego podpowiadają mi żebym to tak zapisała i skąd się ten zapis wziął?
6 lut 18:30
Sabina: Proszę o pomoc.
6 lut 18:35
PW:
R \ X oznacza wszystkie liczby rzeczywiste, które nie należą do X.
U Ciebie X = <−2, 1> ∪ (4, 8>.
Narysuj na osi zbiór X, to automatycznie zobaczysz resztę − zbiór R \ X.
Coś chyba źle przepisałaś − albo treść, albo podpowiedź.
6 lut 19:21
Sabina: odpowiedź jest − ponieważ zbiór A jest zbiorem liczb wymiernych z przedziału (−∞ ; −2 ) zatem
jest zawarty w podanym zbiorze .
zbiór b B={0,1,2,3,4} zatem nie zawiera się w podanym zbiorze ze względu na liczby 0 i 1
zbiór C jest sumą przedziałów : C =(√5 ; −2 ) ∪ 9−2 ;−1) (−1;0) zatem nie zawiera sie w
podanym zbiorze
6 lut 19:53
Sabina: Jedyny błąd przy przepisywaniu popełniam na początku , gdzie jest −∞ , a powinno być po prostu
∞ , ale to jedno i to samo
6 lut 19:57
Sabina: I dlaczego odpowiedź jest ,że zbiór A zawarty w podanym zbiorze skoro przedział zbioru zaczyna
się od −2 ? , a nieskończoność no to jest powyżej −2
6 lut 20:09
PW: Jeszcze raz:
− Nie podoba mi się wskazówka, ta którą cytujesz o 18:30. Coś podpowiadałem i żadnej reakcji.
− Pomyliłaś −∞ i ∞, a powiadasz "ale to jedno i to samo".
− Zbiór A to różnica − składa się z liczb wymiernych, które nie należą do przedziału
<−2,∞).
6 lut 21:40