współrzędne punktu
dziś: Dane są punkty A=(1,3), B=(3,1).
Wyznaczyć punkt , którego obie współrzędne są dodatnie, a trójkąt ABC jest równoboczny.
Wyznaczyłam długość AB = 2√2
Przyrównałam długość AC do długości BC, wyszło, że obie współrzędne C są równe.
Z długość AC chciałam policzyć współrzędne punktu C. Otrzymałam takie równanie:
(xc)2 − 4xc + 1 = 0
z tego wyszło mi, że x(c1/2) = 2 +/− √3
obie te liczby spełniają warunki zadania, ale w odpowiedzi jest tylko jedno, dlaczego?
6 lut 18:16
Janek191:
Faktycznie y = x
więc C = ( x; x)
→
AC = [ x − 1; x − 3] ⇒
⇒ I AC I
2 = ( x − 1)
2 + ( x − 3)
2 = x
2 −2x + 1 + x
2 − 6x + 9 = 2 x
2 − 8x + 10
ale
I AC I = I AB I = 2
√2 ⇒ I AC I
2 = I AB I
2 = (2
√2)
2 = 8
więc
2 x
2 − 8x + 10 = 8
2 x
2 − 8 x + 2 = 0
x
2 − 4 x + 1 = 0
Δ = 16 − 4*1* 1 = 12 = 4*3 ⇒
√Δ = 2
√3
| | 4 − 2√3 | | 4 + 2√3 | |
x1 = |
| = 2 − √3 > 0 i x2 = |
| = 2 + √3 > 0 |
| | 2 | | 2 | |
więc
y
1 = x
1 = 2 −
√3 > 0 i y
2 = x
2 = 2 +
√3 > 0
Odp. Są dwa takie punkty:
C
1 = ( 2 −
√3 ; 2 −
√3 ) , C
2 = ( 2 +
√3 ; 2 +
√3)
=============================================
6 lut 23:13