|x|+|y| = 3
Jednorożec Michał: Zilustruj zbiór wszystkich punktów płaszczyzny których współrzędne (x, y) spełniają równanie
|x| + |y| = 3
6 lut 17:31
Mila:

Rozważasz równanie w każdej ćwiartce.
6 lut 17:34
Eta:
6 lut 17:36
Jednorożec Michał: A jak dojść do wzoru ? bo wykonałem coś takiego ;
x+y = 3 v x+y=−3
y=3−x v y=−3−x
,a z tego wychodzą mi tylko dwie linie ,skąd wytrzasnąć jeszcze dwa wzory ?
6 lut 17:44
Eta:
1/ x≥0 i y≥0
2/ x≥0 i y<0
3/ x<0 i y<0
4/x<0 i y≥0
6 lut 17:46
Ajtek:
Musisz rozpatrzyć 4 przypadki:
1. x>0 i y>0
2. x>0 i y<0
3. x<0 i y>0
4. x<0 i y<0
Wszystko zgodnie z def. wartości bezwzględnej.
6 lut 17:47
Ajtek:
Oczywiście pochrzaniłem znaki
6 lut 17:47
Jednorożec Michał: dzięki wielkie
6 lut 17:52