rownanie
kasia: jak to rozwiązać?
x2−|x|−2=0
6 lut 17:16
Mila:
1)x≥0 wtedy równanie ma postać:
x2−x−2=0
Rozwiąż
lub
2) x<0 wtedy masz równanie:
x2+x−2=0
rozwiąż.
6 lut 17:19
DM: Rozważ dwa przypadki dla x≥ 0 oraz x < 0, odpowiednio zmieniając znak przy x przy opuszczaniu
modułu z x
6 lut 17:19
kaka: dla x≥0 x2−x−2=0
dla x<0 x2+x−2=0 i licz
6 lut 17:19
PW: Można dla odmiany (żeby się nie zanudzić) zauważyć, że x2 = |x|2 i rozwiazać najpierw
równanie
|x|2− |x| − 2 = 0
mając na uwadze, że przy tradycyjnym podstawieniu |x| = t trzeba pamiętać, iż t≥0.
Po wyliczeniu |x| dostajemy proste równanie z wartością bezwzględną.
6 lut 17:26