cosα | 1 | |||
Wyrażenie | + tgα + | sprowadź wyrażenie do najprostszej postaci a | ||
1+sinα | cosα |
12 | ||
następnie oblicz jego wartość dla kąta ostrego α takiego, że sinα = | ||
13 |
cosα | 1 | cosα | sinα | 1 | |||||
+ tgα + | = | + | + | = | |||||
1+sinα | cosα | 1+sinα | cosα | cosα |
cosα | sin+1 | cos2α + (sin+1)(sin+1) | |||
+ | = | = cosα+sinα+1 | |||
1+sinα | cos | cos(1+sin) |
4 | ||
Czyli ostateczny wynik to 2 | ? | |
13 |
cos2α+(sinα+1)2 | cos2α+sin2α+2sinα+1 | ||
= | = | ||
cosα(1+sinα) | cosα(1+sinα) |
2(sinα+1) | 2 | |||
= | = | |||
cosα(sinα+1) | cosα |
5 | ||
teraz podstaw za cosα= | ||
13 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |