matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczyc granice pomocyy
ankaaa93:
Prosze pomozcie mi z ta granica:
√
n+1
−
√
n
lim
n
√
3
n
+ 5
n
6 lut 16:56
t::
pomnóż przez sprzężenie licznika.
6 lut 16:59
Janek191:
√
n+1
−
√
n
n + 1 − n
√
n +1
+
√
n
a
n
=
=
=
n
√
3
n
+ 5
n
n
√
3
n
+5
n
1
=
(
√
n + 1
+
√
n
)*
n
√
3
n
+ 5
n
więc lim a
n
= 0 n →
∞
6 lut 17:38