la hospital
ewcia: Korzytając z La Hospitala oblicz
x−>0
6 lut 16:54
Ajtek:
A wiesz o co chodzi w tej metodzie?
6 lut 16:57
ewcia: tak mnie wiecej za x trzeba wstawić zero wtedy wychodzi równanie oznaczone.
a co dalej to nie wiem
6 lut 17:00
6 lut 17:01
asdf:
| sin4x | | 3x | | 4 | |
| * |
| * |
| = ... |
| sin3x | | 4x | | 3 | |
6 lut 17:02
asdf: po co tu korzystac z de l'Hospitala?
6 lut 17:03
Ajtek:
asdf no właśnie ile bo nie wiem

. Cześć.
6 lut 17:03
ewcia: asdf tak mam w zadaniu
6 lut 17:05
ewcia: | | 1 | |
a pochodna z sin4x to jest − |
|  ? |
| | 4 | |
6 lut 17:08
asdf: @Ajtek
korzysta się ze wzoru na:
| | sinx | | x | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = 1 |
| | x | | sinx | |
6 lut 17:08
6 lut 17:10
6 lut 17:10
ewcia: zrobicie mi te zadnie? bo ja się inaczej nie naucze jak mnie będę mieć całego przykładu
6 lut 17:11
6 lut 17:11
asdf:
(sin(4x))' = 4cos(4x), dla x → 0 : 4*1 = 4
(sin(3x))' = 3cos(4x), dla x → 0 : 3*1 = 3
koniec to:
6 lut 17:12
ewcia: no okej czyli pochodna wyszła tak
| 4cos4x | |
| i to koniec? ? |
| 3cos3x | |
6 lut 17:15
ewcia: dzięki
6 lut 17:16
asdf: tak, porob kilka zadan
6 lut 17:19
Ajtek:
asdf wiem z jakiego wzoru się korzysta, jaja sobie robiłem. Myślałem że wpadniesz na to

.
6 lut 17:20
6 lut 17:21