Funkcja wymierna
Lecio: Naszkicuj wykres funkcji f. Rozwiąż równanie f(x)= −x.
a) f(x) = x−1x
b) f(x) = x+3x−1
c) f(x) = x1−x
d) f(x) = 2x−1x+1
e) f(x) = 2+x+1x+3
f) f(x) = −2−x1−x
Naszkicuj wykres funkcji f. Z wykresu odczytaj, dla jakich wartości parametru m równanie f(x)=m
ma dwa rozwiązania.
a) f(x) = |1x+2|
b) f(x) = |x−1x+2|
c) f(x) = 1|x−1|−2
Podaj dziedzinę funkcji f i naszkicuj jej wykres. Napisz wzór funkcji y=g(m) określającej
liczbę rozwiązań równania f(x)=m w zależności od parametru m. Naszkicuj wykres funkcji g.
a) f(x) = |1|x|−1|
b) f(x) = |1|x|−1+2|
c) f(x) = ||2x−1|−1|
Bardzo mi zależy na tych zadaniach, ponieważ ich nie do końca rozumiem, a podobne będą na
sprawdzianie, który piszę jutro. Bardzo proszę o pomoc, z góry dziękuję.
Zadania 13 ze strony 115, 6 i 8 ze 116 z książki "Matematyka 2" Nowa Era 2013.
6 lut 16:53
Hajtowy: Coś od siebie?

gotowca tu nie dostaniesz, zapomnij!
6 lut 17:04
Lecio: Rozłożenie na kanoniczną wiem jak, ale potem jak policzyć, z tym problem.
6 lut 17:09