Stężenia procentowe.
Amelka: Ile gramów soli należy rozpuścić w 40g wody, aby otrzymać roztwór 5%?
Dane, szukane, rozwiązanie.
Na proporcjach proszę.
6 lut 16:52
Janek191:
x − ilość g soli
40 g − ilość wody
5 % − stężenie roztworu soli
5 % = 0,05
x = 0,05*( 40 + x)
x = 2 + 0,05 x
x − 0,05 x = 2
0,95 x = 2
| | 95 | | 100 | | 200 | |
x = 2 : 0,95 = 2 : |
| = 2* |
| = |
| ≠ 2,1 |
| | 100 | | 95 | | 95 | |
Odp. Należy rozpuścić około 2,1 g soli.
6 lut 22:50
Domel: a − ilość gramów soli
b − ilość gramów wody
procenty dotyczą stężenia soli
a*100% + b*0% = (a+b)*5%
100a +40*0 = (a+40)*5
100a = 5a + 200 => 95a = 200
a = 200/95 = ~2,1 g
6 lut 23:03
pigor: ..., lub z równania dla wody:
| | 4000 | |
40=95%(40+x) ⇔ 40+x= |
| ⇒ x=42,105−40 ⇒ x≈2,1[g] . |
| | 95 | |
6 lut 23:07