pomocy
uczen-Rober: Pociąg jadący 72 km/h zatrzymał się na drodze 500 m jaka siła działa na pasażera o masie 80 kg
.
Proszę o pomoc sprawą życia i śmierci
6 lut 16:30
uczen-Rober: Pomoze ktoś
6 lut 16:35
Janek191:
S = 500 m
m = 80 kg
−−−−−−−−−−−−−
Wzory: ( ruch jednostajnie opóźniony )
v = v
o − a*t
S = v
o*t − 0,5 a*t
2 oraz F = m*a
Po czasie t pociąg się zatrzyma, więc v = 0
Mamy
| | vo | |
0 = vo − a*t ⇒ vo = a*t ⇒ t = |
| |
| | a | |
Wstaw do równania na drogę i oblicz a.
Wstaw do wzoru F = m*a
F = 32 N
6 lut 17:21
Janek191:
S = 500 m
m = 80 kg
−−−−−−−−−−−−−
Wzory: ( ruch jednostajnie opóźniony )
v = v
o − a*t
S = v
o*t − 0,5 a*t
2 oraz F = m*a
Po czasie t pociąg się zatrzyma, więc v = 0
Mamy
| | vo | |
0 = vo − a*t ⇒ vo = a*t ⇒ t = |
| |
| | a | |
Wstaw do równania na drogę i oblicz a.
Wstaw do wzoru F = m*a
F = 32 N
========
6 lut 17:22