oblicz x
razor: sinx * sin2x * sin3x = 14sin4x
6 lut 16:12
PW:
Obliczyłem: x=48π
6 lut 16:28
Godzio:
| | 1 | |
sinx * sin2x * sin3x = |
| (cos(x − 2x) − cos(x + 2x)) * sin3x = |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| (cosx − cos3x) * sin3x = − |
| * 2sin3xcos3x + |
| cosx * sin3x = |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= − |
| sin6x + |
| (sin(x + 3x) + sin(x − 3x)) = |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= − |
| sin6x + |
| sin4x + |
| sin2x = |
| sin4x stąd |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
sin6x = sin2x
6x = 2x + 2kπ lub 6x = π − 2x + 2kπ
| | π | | π | | π | |
x = |
| * k lub x = |
| + |
| * k |
| | 2 | | 8 | | 4 | |
6 lut 16:33
Godzio:
Skorzystałem z
| | 1 | |
sin(a) * sin(b) = |
| (cos(a − b) − cos(a + b)) |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin(a) * cos(b) = |
| (sin(a − b) + sin(a + b)) |
| | 2 | |
6 lut 16:34
razor: Nie mielismy jeszcze tych wzorow na lekcji, jest na to jakis inny sposob albo chociaz jak
wyprowadzic te wzory?
6 lut 16:47
Godzio:
Wyprowadzenie:
sin(a + b) = sin(a)cos(b) + sin(b)cos(a)
sin(a − b) = sin(a)cos(b) − sin(b)cos(a) dodajemy równania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
sin(a + b) + sin(a − b) = 2sin(a)cos(b)
| | 1 | |
Stąd sin(a)cos(b) = |
| ( sin(a + b) + sin(a − b) ) |
| | 2 | |
cos(a − b) = cos(a)cos(b) + sin(a)sin(b)
cos(a + b) = cos(a)cos(b) − sin(a)sin(b) odejmujemy równania
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
cos(a − b) − cos(a + b) = 2sin(a)sin(b)
| | 1 | |
Stąd sin(a)sin(b) = |
| ( cos(a − b) − cos(a + b) ) |
| | 2 | |
6 lut 21:06
Mila:
Jakie już miałeś wzory?
6 lut 21:21