123
qu: Podstawy trapezu mają długość 10 i 6. Suma miar kątów wewnętrznych czworokąta przy dłuższej
podstawie jest równa 90 stopni. Oblicz długość odcinka łączącego środki podstaw
6 lut 16:10
Saizou :
| | 10−6 | |
d= |
| =2  |
| | 2 | |
6 lut 16:14
Mila:

α+β=90⇒∡ASB=90
| | 1 | |
SF= |
| b=3 jako promień okręgu opisanego na ΔDCS |
| | 2 | |
| | 1 | |
SE= |
| a=5 jako promień okręgu opisanego na ΔABS |
| | 2 | |
EF=5−3=2
6 lut 16:22
Saizou : | | a−b | |
 albo wiedzieć że ten odcinek jest równy d= |
| , gdzie a>b a suma kątów ostrych wynosi |
| | 2 | |
90
o
6 lut 16:23
qu: dziękuję
6 lut 16:24
qu: jak oceniacie trudność tych zadań w stosunku do matury R ?
6 lut 16:25
Saizou : wszystko zależy od metody którą będziesz to rozwiązywać

jak dla mnie mogłoby być to nawet na podstawie, choć to na pograniczu
6 lut 16:29