Ciąg arytmetyczny
grucha: Sprawdź czy ciąg b
n jest ciągiem arytmetycznym. Określ monotoniczność tego ciągu
6 lut 15:34
6 lut 15:35
zawodus: jaki jest warunek na ciąg arytmetyczny?
6 lut 15:35
J: Albo jak radzi "zawodus"
6 lut 15:37
grucha: Warunek to an+1−an i n ma nam dać liczbę. Ale to wychodzą kosmiczne liczby i równanie
kwadratowe w an+1 tak samo w całym wyniku...
6 lut 15:41
J: Jeśli an+1 − an nie ma stałej wartości, to ciąg nie jest arytmetyczny.
6 lut 15:43
grucha: W odpowiedzi jest, ze to ciąg arytmetyczny, malejący, ale nie bardzo wiem jak do tego dojść...
6 lut 15:44
J: Jeśli to ciąg arytmetyczny to wyraz pierwszy a1 = 1 i różnica r = −2.
6 lut 15:49
grucha: czy mógłbyś mi napisac ile u Ciebie wynosi bn+1 ?
6 lut 15:50
J: Do wzoru na bn = ..., podstaw w miejsce n → n+1
6 lut 15:52
grucha: CZy jeśli w ciągu arytmetycznym różnica an+1−an wyszła mi −8n−4, to czy ten ciag jest
arytmetyczny?
Jak sprawdzić jego monotoniczność?
6 lut 18:07
J: | | 9 −4n2 | | (3 − 2n)(3+2n) | |
bn = |
| = |
| = 3 − 2n |
| | 2n+3 | | 2n +3 | |
b
n+1 = 3 −2(n+1)
b
n+1 −b
n = 3 − 2(n+1) − (3 − 2n) = 3 − 2n −2 − 3 +2n = −2, czyli jest arytmetyczny.
7 lut 09:37