Dzielenie potęg o różnych podstawach
Adam: Mam taki przykład:
9−21 : 27−13 Wytłumaczy mi ktoś krok po kroku jak to się oblicza?
6 lut 15:14
J: | | 1 | |
(32)−21 : (33)−13 = 3−42 : 3−39 = 3−42 + 39 = 3−3 = |
| |
| | 27 | |
6 lut 15:18
Mila:
9=3
2
27=3
3
(3
2)
−21 : (3
3)
−13=
=3
−42: 3
−39= wykładniki odejmujemy
| | 1 | | 1 | |
=3−42+39=3−3=( |
| )3= |
| |
| | 3 | | 27 | |
6 lut 15:19
RP: 9 zapisujesz jako 32 i masz (32)−21
27 zapisujesz jako 33 i masz (33)−13
wykorzystujesz zależność (ab)c = ab*c
32*(−21)=3−42
33*(−13)=3−39
Przy dzieleniu potęg o tych samych podstawach odejmujesz potęgi
3−43 : 3−39 = 3 −43−(−39)= 3−43+39= 3−4
6 lut 15:20
Adam: O ten początek mi chodziło dzięki J
6 lut 15:20
RP: Sorki nie 43 a 42 powinno być, więc 3
−3 = 1/27
6 lut 15:21
Adam: Już wiem o co chodzi ale też dzięki RP
6 lut 15:21
Adam: Mila
6 lut 15:23
aga: −1,69 / 1,32
15 wrz 19:39
15 wrz 19:46
potęga:
| −1,69 | | −(1,3)2 | |
| = |
| = −1 |
| (1,3)2 | | (1,3)2 | |
15 wrz 20:05