pilna proźba
Adi: witam ma mały problem czy ktoś mógłbym mi wytłumaczyć jak używać tych wzorów w konkretnych
przykładach mianowicie mam obliczyć:
sin(390°+40°) przy pomocy tego wzoru: sin2α=2sinαcosα
| | α + β | | α − β | |
cos400°− cos500° przy pomocy tego wzoru: cosα−cosβ=−2sin |
| sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | ctg2α − 1 | |
ctg8 tym wzorem: ctg2α = |
| |
| | 2ctgα | |
6 lut 15:06
J: W pierwszym przypadku, do niczego nie jest potrzebny wzór sin2α = .... To jest po prostu
sin430o
W drugim podstawiasz do wzoru, α = 400 i β=500 lub najpierw redukujesz sin400 i cos500, do
funkcji kąta ostrego.
6 lut 15:12
Adi: w tym problem że muszę użyć tych wzorów żeby mieć zaliczone to zadanie
6 lut 16:07
Adi: odświeżam
6 lut 18:36