matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pytanie
zosienka:
Nie mam zadania do rozwiązania, tylko pytanie odnośnie granic. Czy jak wychdzi mi granica
−
∞
x
−
∞
to co z tym dalej zrobić? tak ja w tym przykladzie: lim→−
∞
=
0
e
x
0
6 lut 14:35
Matejko:
nie można dzielić przez zero, musisz to wyprowadzić np sposobem de'lopitala czy coś
ale nie jestem pewien
6 lut 14:39
zosienka:
∞
tylko, że
nie jest symbolem nieoznaczonym.
0
6 lut 14:40
Godzio:
"Luźne" wytłumaczenie
−
∞
1
= −
∞
*
=
−
∞
*
∞
= −
∞
0
0
1
Tutaj
jest mały problem bo nie zawsze wiemy czy
= +
∞
czy −
∞
, w tym wypadku jest
0
ok, bo e
−x
> 0
6 lut 14:53