układ równań
k.: Wyznaczyć rozwiązanie układu równań
2x + 3y = 1
3x + 4y = 0
2x − y = 2
Chciałam to rozwiązać metodą Gaussa, stworzyłam macierz, wyzerowałam pierwszą kolumną i
otrzymałam coś takiego:
y x
−1 2 2
0 11 8
0 8 7
8x = 7
11x=8
z tego wychodzą dwa różne rozwiązania, jak sobie poradzić?
6 lut 14:21
Hajtowy: Robić najprościej jak się da, czyli metoda podstawiania
6 lut 14:33
k.: zadanie jest w dziale'macierze i wyznaczniki' więc chyba metoda podstawienia nie jest
najodpowiedniejsza...
6 lut 14:39
k.: zresztą, jak z trzeciego równania wyliczę y i podstawię do pierwszego to wychodzi x=7/8, y=−2/,
co nie spełnia równania drugiego.
jak z drugiego wyliczę y i podstawię do pierwszego to nie spełnia trzeciego.
i tak w kółko....
6 lut 14:48