Funkcja gęstości
ARTEKM: Dana jest następująca funkcja:
0 dla x≤0
f(x) = cx dla 0<x≤1
0 dla x>1
a) wyznacz c, dla którego jest to funkcja gęstości pewnej zmiennej losowej
b) naszkicuj wykres f(x)
c) wyznacz i naszkicuj dystrybuantę tej zmiennej losowej
d) oblicz prawdopodobieństwo: P(0<x<0,1); P(x>0,6)
e) oblicz wartość oczekiwaną, wariancję i odchylenie standardowe
6 lut 14:04
Aga1.: a) wykorzystaj fakt,że funkcja gęstości spełnia 2 warunki
1)∫−∞∞f(x)dx=1 i 2) f(x)≥0
Korzystaj z 1 warunku
∫−∞∞f(x)dx=∫−∞00dx+c∫01xdx+∫1∞0dx=c∫01xdx=
6 lut 14:26
Godzio: A jak już wyznaczysz c to:
| | t2 | | x2 | |
c) F(x) = ∫−∞xf(t) = ∫0xctdt = c |
| |0x = c * |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | |
F(x) = c * |
| 1(0,1](x) |
| | 2 | |
d) P(0 < x < 0.1) = P(x < 0.1) − P(x ≤ 0) = F(0.1) − F(0) = ...
P(x > 0.6) = 1 − P(x ≤ 0.6) = 1 − F(0.6)
| | c | |
e) EX = ∫−∞∞xf(x) = ∫01cx2dx = |
| |
| | 3 | |
| | c | | c2 | |
VarX = EX2 − (EX)2 = |
| − |
| = ... |
| | 4 | | 9 | |
σ =
√VarX = ...
6 lut 14:35