studia,macierz odwrotna,granica ciagu.
Brayan: Cześć mam 2 zadania,bardzo proszę o odpowiedź
1.Obliczu układ równań metodą macierzy odwrotnej(proszę bez skrótów myślowych)
x−2y+3z=−7
3x+y+4z=5
2x+5y+2=18
2.Korzystając z twierdzenia o ciągu z e oblicz
| | n+4 | |
( |
| ) do potęgi 4n+2 |
| | n+3 | |
z góry dzięki
6 lut 13:35
wredulus:
Teorie znasz
6 lut 13:40
Janek191:
2) lim an = e4
n → ∞
6 lut 13:50
Brayan: Trak znam wiem jak obrócić macież ale dochodze do moment mnożenia i wychodzą jaja
granice z e nie umiem w ogóle
6 lut 13:51
Brayan: janek 191 jak do tego doszłeś?
6 lut 13:52
Janek191:
| | n + 4 | | n + 4 | | n + 4 | |
an = ( |
| )4n + 2 = [ ( |
| )n]4 *[ |
| ]2 = |
| | n + 3 | | n + 3 | | n + 3 | |
| | ( 1 + 4n)n | | n2 + 8n + 16 | |
= [ |
| ]4* |
| |
| | (1 + 3n)n | | n2 + 6n + 9 | |
więc
| | e4 | |
lim an = [ |
| ]4 *1 = e4*1 = e4 |
| | e3 | |
n →
∞
6 lut 14:07
Brayan: dzieki bardzo
czy mógłbyś zajać się 1 zadaniem janek191/?
6 lut 14:26
pigor: ..., macież

, doszleś

; co ,student obco...

krajowiec

lub
| | n+4 | | n+3+1 | |
limn→∞ ( |
| )4n+2= limn→∞ ( |
| )4n+2= |
| | n+3 | | n+3 | |
| | 1 | |
= limn→∞[(1+ |
| )n+3] 4n+2n+3 = |
| | n+3 | |
= lim
n→∞e
f(n), gdzie f(n)=
4n+2n+3 i lim
n→∞ f(n)= lim
n→∞4n+2n+3=
| | n(4+2n) | |
= limn→∞ |
| }= 4+01+0 = 4. ...  |
| | n(1+2n) | |
6 lut 14:37
Brayan: obco krajowiec to n ie jestem ale obcomatematyk to tak

nie nie doszedłem

!
6 lut 14:54