Zmienna losowa
Madzialena: W klatce znajdują się cztery białe myszy i dwie szare. Myszy przechodzą tunelem do innej
klatki, przy czym zakładamy, że wchodzą do tunelu niezależnie. Wartością zmiennej losowej jest
numer pierwszej szarej myszy przechodzącej tunelem. Wyznaczyć rozkład, określić dystrybuantę
zmiennej losowej oraz obliczyć jej parametry: EX , DX?
Proszę o pomoc w zadaniu, zupełnie nie wiem jak się za to zabrać/ Zrobiłabym to zadanie
zupełnie inaczej niż wskazują późniejsze odpowiedzi w książce
z góry dziękuję
6 lut 13:29
wredulus:
Oblicz pr. ze:
1) pierwsza myszka bedzie szara
2) pierwsza biala a druga szara
3) pierwsze dwie biale a trzecia szara
Itd.
6 lut 13:35
Patronus: | | 1 | |
wartość jeden będzie z prawdopodobieństwem |
| bo są dwie szare i ta z numerem 1 ma szanse |
| | 2 | |
1/2 na bycie pierwszą
| | 1 | |
wartość dwa z prawdp. |
| z tych samych powodów |
| | 2 | |
tak mi się wydaje

to wtedy
| | 1 | | 1 | | 3 | |
EX = |
| *1 + |
| *2 = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
a DX nie pamietam jak się liczy
6 lut 13:36
wredulus:
Patronus .. ze.co
6 lut 13:39
Aga1.: Czy ta zmienna losowa przyjmuje wartości 1,2,3,4?
6 lut 13:40
Patronus: A widzisz, myśłałem że myszy mają numery na pleckach czy coś

no to w takim razie:
| | 2 | |
1 − pierwsza myszka będzie szara z prawd. |
| |
| | 6 | |
| | 4 | | 2 | |
2 − pierwsza będzie biała druga szara z prawd. |
| * |
| |
| | 6 | | 5 | |
| | 4 | | 3 | |
3 − pierwsze dwie białe trzecia szara z prawd |
| * |
| *{2}{4} |
| | 6 | | 5 | |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 2 | |
4 − pierwsze trzy będą białe czwarta szara z prawd. |
| * |
| * |
| * |
| |
| | 6 | | 5 | | 4 | | 3 | |
| | 4 | | 3 | | 2 | | 1 | |
5 − pierwsze cztery będa białe a piata będzie szara z prawd. |
| * |
| * |
| * |
| *1 |
| | 6 | | 5 | | 4 | | 3 | |
6 lut 13:49
Aga1.: Suma tych prawdopodobieństw wynosi 1 i ok.
Rozkład zmiennej losowej
Można jeszcze zrobić z tego tabelkę.
Tak masz w odpowiedzi?
Jeśli tak to
| | 1 | | 4 | | 1 | | 2 | | 1 | |
EX=1* |
| +2* |
| +3* |
| +4* |
| +5* |
| = |
| | 3 | | 15 | | 5 | | 15 | | 15 | |
6 lut 14:05
Madzialena: Dokładnie taka jest odpowiedź tylko że przedstawiona w tabelce. Ex= 7/3 , D2X=14/9
7 lut 10:02
Madzialena: Pytanie moje skąd się bierze to 15 w mianowniku? Dlaczego tylko robimy dialania na 5 myszach a
nie na 6? nic z tego nie rozumiem

Potrafisz mi wytlumaczyc czemu obliczenia wygladaja tak a
nie inaczej?
7 lut 10:04
PW: Zdarzenia elementarne to ciągi
(x
1,x
2,x
3,x
4,x
5,x
6),
w których występują 4 myszy białe (nierozróżnialne między sobą) i 2 białe (nierozróżnialne
między sobą). Jak wiadomo ciągów takich jest
(wariacje z powtórzeniami).
|Ω| = 15.
Policzmy dla przykładu liczbę elementów składających się na zdarzenie
A
3 − "szara myszka pojawiła się w tunelu po raz pierwszy jako trzecia mysz z kolei"
A
3 = (b,b,s,x
4,x
5,x
6)
|A
3| = 3 − pozycja 3. to szara mysz, wszystkie ciągi rozróżnialne poznajemy po tym, na jakiej
pozycji jest druga szara − czy x
4=s, czy x
5=6, czy też x
6 = s.
| | 3 | | 1 | |
Dlatego P(A3) = P(X=3) = |
| = |
| . |
| | 15 | | 5 | |
Moi koledzy poprzednicy liczyli to w sposób, który mnie nie przekonuje (ale wyniki dobre).
7 lut 12:02
PW: Chochlik w 3. wierszu: powinno być "2 szare" zamiast "2 białe".
7 lut 12:49
Madzialena: dziekuje bardzo za pomoc!
7 lut 16:08