miary kątów w trójkącia
dziś : mam trójkąt ABC.
A=(0,0)
B=(7,0)
C=(2,5)
W zadaniu mam wyznaczyć równania prostych zawierających boki trójkąta, środkowe trójkąta i
symetralne oraz środek, promień i równanie okręgu opisanego, ortocentrum, środek ciężkości,
obwód, pole. Wszystko to juz obliczyłam. Ale w następnym punkcie zadania mam wyznaczyć miary
kątów z dokładnością do sekundy kątowej.
Jak to zrobić, mając dane, które wcześniej wyznaczyłam?
6 lut 13:14
wredulus:
Masz wspolczynniki kierunkowe prostych zawierajacych dane boki ... wspolczynnik kierunkowy
prostej =tg (kata nachylenia tej prostej do osi OX)
6 lut 13:17
dziś: prosta zawierająca bok AB to y=0, więc jaki jest jej współczynnik?
6 lut 13:41
wredulus:
Zauwaz ze ta prosta jest prostopadla do osi OX ... kat jaki tworzy z OX to 90o
6 lut 13:42
Aga1.:

Ten trójkąt nie jest prostokątny
6 lut 13:54
dziś : ale jak to się ma do miary kątów tego trójkąta? przecież to nie jest trójkąt prostokątny...
6 lut 13:56
dziś: pomoże ktoś
6 lut 14:23
dziś: i jak mając te dane wyznaczyć długość wysokości trójkąta?
6 lut 14:33
Aga1.: tgα=aprostejAB i z tablic odczytujesz wartość kąta α z daną dokładnością.
tgδ=aprostej BC
β=1800−δ
6 lut 14:34
Aga1.: Pole obliczyłabym ze wzoru Herona lub z wyznacznika pary wektorów
Wysokości liczyłabym ze wzoru na pole trójkąta
6 lut 14:37
dziś: ale ja właśnie nie wiem jakie jest a prostej AB
6 lut 14:50
J: Prosta AB to jest oś OX,czyli równanie prostej: f(x) = 0 wspóczynnik a = 0 , tg0o = 0
6 lut 15:06
Bogdan:

jest kilka sposobów na wyznaczenie miar kątów, np. z twierdzenia cosinusów:
W tym zadaniu:
a
2 = 50, b
2 = 29, c
2 = 49,
| | 29 + 49 − 50 | |
cosα = |
| ≈ 0,3713906764 = cos68o11'55'' |
| | 2*√29√49 | |
α = 68
o11'55''
Pozostałe miary kątów oblicza się tak samo.
Można mając długość promienia okręgu opisanego R skorzystać z twierdzenia sinusów.
| | 2P | |
Mając wartość pola P można skorzystać z sinα = |
| |
| | bc | |
Są jeszcze inne sposoby
6 lut 15:26
dziś: Bogdan, wielkie dzięki!
mam jeszcze jedno pytanie co do tego:
wyliczałam to z twierdzenia sinusów.
i np. sinα=0,9290 i jeszcze jakieś liczby po przecinku.
W tablicach z wartościami funkcji najbliżej tej wartości odpowiada kąt 68 stopni, ale nie jest
to dokładnie ta wartość. Więc jak z tego wyliczyć sekundy i minuty?
6 lut 15:53
Bogdan:
Zadajmy to pytanie maturzystom. Jeśli sinα = 0.9284766908852593, to α = ?
Wynik trzeba podać z dokładnością do sekundy.
Jeśli nikt nie odpowie, to wyjaśnię sposób wyznaczania wartości miary kąta
6 lut 16:07
Bogdan:
Nikt nie odpowiedział, więc wyjaśniam.
sinα = 0.9284766908852593
I sposób. Bierzemy dokładne tablice wartości funkcji trygonometrycznych (nie maturalne)
i odczytujemy wynik.
II sposób. Na kalkulatorze wciskamy przycisk asin lub sin
−1, wpisujemy 0.9284766908852593
i otrzymujemy wynik. Jeśli kalkulator jest nastawiony na radiany, to postępujemy
następująco:
sin
−1 0.9284766908852593 = 1.190289949682531732927733775 [radianów]
180
o = 648000''
| | 648000*1.190289949682531732927733775 | |
α = |
| = 245514,9258491334776271184821 |
| | π | |
α ≈ 245515''
| | 245515'' | | 55 | |
|
| = (4091 |
| )' = 4091'55'' |
| | 60 | | 60 | |
| | 4091' | | 11 | |
|
| = (68 |
| )o = 68o11' |
| | 60 | | 60 | |
Ostatecznie α = 68
o11'55''
Można również posłużyć się arkuszami kalkulacyjnymi
6 lut 17:51