Ciag geometryczny
Kamix: W pewnym rosnacym ciagu geometrycznym pierwszy wyraz jest rowny 3, a szosty wyraz jest dziewiec
razy wiekszy niz wyraz drugi. Oblicz sume szesciu poczatkowych wyrazow tego ciagu.
Zdaje sobie sprawe, ze zadanie jest naprawde bardzo latwe, ale nie moge go rozwiazac. Nie
potrafie wyznaczyc q. Probowalem, rozpisywalem wyrazy a
2 i a
6 jako a
1*q
odpowiedniej
potegi, ale co najwyzej dochodzilem do postaci q=
13q
5, a interesuje mnie przeciez
konkretna wartosc q.
Bardzo prosze o pomoc
6 lut 13:04
wredulus:
Powinienes dojsc do q4 = 9
6 lut 13:21
wredulus:
Poniewaz a6 =a2*q6−2
6 lut 13:22
Kamix: Wiesz, ze gdzies na poczatku doszedlem do takiej postaci... Ale nie przywiazywal do tego wagi,
gdyz podzielilem przez q, a przeciez nie moglem, bo nie znalem znaku przy q... O jejku,
przeciez a1=3 i w tresci zadania mam, ze ciag jest rosnacy, wiec wynika, ze q>0. Okej juz
mam, dzieki za pomoc ; d
6 lut 13:24