Zadanko z rownaniem
Piotr: Witam kto pomoze


Mam rozwiazac rownianie i kto pomoze mi rozpisac

ctg8x*ctg10x −1 = 0
6 lut 12:52
PW: Innymi słowy
ctg8x = tg10x
Ciekawe, gdzie przecinają się wykresy tangensa i cotangensa.
6 lut 13:01
Piotr: a jak rozpisać cos4x = −2cosx
6 lut 13:03
Piotr: cos4x = −2cos2x
6 lut 13:03
PW: Trochę może uściślę: wykresy tych funkcji o zmodyfikowanych okresach (ctg8x i tg10x mają okresy
inne niż π).
6 lut 13:04
PW: Piotruś, Ty znowu z jakimś "rozpisywaniem"? Podaj treść zadania.
6 lut 13:05
Piotr: rozwiaz rownanie
6 lut 13:07
Piotr: cos4x = −2cos2x
6 lut 13:07
Piotr: PW jestes mam pyatnie
6 lut 13:10
PW: Zastosowanie wzoru połówkowego
cos2α = cos2α − sin2α = 2cos2α − 1
po lewej stronie.
6 lut 13:10
PW: I dalej jeszcze raz, oczywiście.
6 lut 13:12
Piotr: do tego przykładu ctg8xctg10x −1 = 0
ja zrobiłęm tak
ctg8x=tg10x
ctg8x−tg10x=0
cos8xco10x − sin8xsin10x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−− = 0
cos10xsin8x
cos(8x+10x)
−−−−−−−−− = 0
cos10xsin8x
i co dalej

? pomnozyc przez mianownik i pozniej bedzie cos18x = 0
cosx= 0 dla π przez 2 +kπ wiec 18x = π/2 + kπ wiec x =π/36 + 1/18kπ tak
6 lut 13:13
Piotr: moze tak byc
6 lut 13:16
PW: Nie trzeba mnożyć przez mianownik. Ułamek jest zerem wtedy i tylko wtedy, gdy licznik jest
zerem.
Przyrównać licznik do zera.
cosα=0 ma na [0,2π} dwa rozwiązania! Zawsze warto narysować wykres.
6 lut 13:19
Piotr: to ja Zle zrobilem nie mozna mnozyc przez mianownik ?
6 lut 13:21
Piotr:
6 lut 13:24
6 lut 13:27
PW: Dla mnie to nie jest mnożenie przez mianownik, ale niech i tak będzie.
Źle zrobiłeś, bo zgubiłeś rozwiązania
6 lut 13:28
Piotr: ok a co do 2 przykałdu cos4x = −2cos2x zobaczcie ja rozpisalem tak
6 lut 13:28
Piotr: cos4x = cos
22x − sin
22x =cos
22x + cos
22x − 1 = cos
4x − sin
4x + cos
4x − sin
4x − 1 =
= 2cos
4x − 2sin
4x − 1
wiec
2cos
4x − 2sin
4x − 1 = −2cos
2x
co dalej
6 lut 13:30
wredulus:
A nie prosciej cos(4x) = 2cos2(2x) −1 = 2(2cos2x −1)2 −1 i teraz podstawienie .. y=cos2x
6 lut 13:32
Piotr: tzn jak podstawienie moglbys calosc mi to rozpisac

w senise jak rospisanie
6 lut 13:33
wredulus:
Srednio bo z komorki pisze.
2(2y−1)2−1 =2y
Masz.rozwiazac to rownanie
6 lut 13:36
Piotr: aha ok to juz rozumiem
6 lut 13:37
PW: L = cos4x = 2cos22x −1
P = −2cos2x = −(2cos2x −1) − 2 = −cos22x − 2 (zauważamy, że po prawej stronie jest też wzór
połówkowy − pozbawiony jedynki − to ułatwi dalsze rachunki).
Równanie ma więc postać
2cos22x − 1 = −cos2x − 2
6 lut 13:41
Piotr: wredulus bardzo latwo i szybko zrobil dziekuje ale tobie PW tez dziekuje za pomoc
6 lut 13:43