tr
mat:
Jak rozpisać takie coś sin4α ?
6 lut 12:29
ZKS:
sin(4x) = 2sin(2x)cos(2x)
Rozpisuj dalej.
6 lut 12:30
PW: Ciekawy termin matematyczny rozpowszechnia się: "rozpisać".
A moja polonistka w LO mawiała:
− Aleś się, Kaśka, rozpisała. Siedemnaście stron na temat publicystyki oświeceniowej?
6 lut 12:36
Eta:
6 lut 12:36
wredulus_pospolitus:
PW ... ale w sumie termin jak najbardziej na miejscu
sin(4x) <−−− forma zwięzła i jak najbardziej poprawna
i ją się 'rozpisuje' w kulfona jakiegoś kilometrowego
6 lut 12:37
ZKS:
Tutaj rozpisujesz się na temat znajomości trygonometrii.
6 lut 12:38
J: Swoją drogą ciekawe, jakie jest faktycznie polecenie w tym zadaniu.
6 lut 12:46
mat:
Polecnie to rozwiąż równanie sin4α=1
6 lut 12:52
Eta:
| | π | |
sin4x=1 ⇒ 4x= |
| +2kπ , k∊C ⇒ x=.......... |
| | 2 | |
6 lut 12:56
PW: A widzisz, to znacznie zmienia sposób postępowania. Nie jest potrzebne żadne "rozpisywanie".
Widzimy, że funkcja sinus osiąga wartość 1. Kiedy tak się dzieje?
− Gdy argument osiąga jedną z wartości
Koniec (prawie) rozwiazania.
6 lut 12:57