prosze o pomoooc
audrey : prosze o pomoc

1 ) funkcja f dana jest wzorem f(x)=x+ x
3+x
5+...+ x
2011. Wtedy :
A f(
12)≥1
B f(
12)≤
34
C f(
12)≤
23
D f(
12)≥
58
2) rownanie x
2 − (
√2 +1 )x +
√2=0 ma pierwiastek bedacy liczba :
A wymierna
B niewymierna
C ujemna
D dostania
6 lut 12:16
wredulus_pospolitus:
1)
zauważ, że funkcja f(x) to skończona suma ciągu geometrycznego

a
1 = x
q = x
2
2)
Δ = ....
x
1 = ...
x
2 = ...
6 lut 12:18
audrey : wieem , robilam tak i w 1 zadaniu i 2 ,ale nie wychodzi mi

w sensie nie zgadza sie z
odpowiedziami
6 lut 12:21
wredulus_pospolitus:
to napisz jak rozwiązujesz ... sprawdzimy
6 lut 12:21
Ajtek:
Pokaż obliczenia
wredulus sprawdzi

.
6 lut 12:21
audrey : zad 2
Δ = ( √2+1)2 − 4(√2) = 2+2√2 +1 − 4√2 =3 −2√2
√Δ = √3−2√2
x1= √2+1+√3−2√22
x2]=√2+1−√3−2√22
6 lut 12:29
J: Zauważ, że x = 1 jest pierwiastkiem tego równania.
6 lut 12:32
Ajtek:
x
1 i x
2 jakimi są liczbami
6 lut 12:33
wredulus_pospolitus:
możesz też zauważyć:
3−2√2 = 2 − 2√2 + 1 = (√2 −1)2
√Δ = |√2−1| = √2−1
6 lut 12:35
Eta:
Δ=√3−2√2= √(1−√2)2= |1−√2|= √2−1
x1=........ x2=.......
6 lut 12:35
Eta:
6 lut 12:35
ZKS:
Szukaj wzoru skróconego mnożenia w liczbie √3 − 2√2.
6 lut 12:36
ZKS:
Wysyp.
6 lut 12:37
Eta:
"szukaj, szukaj" ... aż znajdziesz
6 lut 12:37
audrey : w odpowiedziach mam A, B , D , no z tego jesli pierwiastekiem jest 1 , to A i D ok , a B ?
6 lut 12:37
wredulus_pospolitus:
audrey .... popatrz na posty napisane o 12:35
6 lut 12:38
Eta:
D) "dostania" ? co to znaczy? bo ja ....nie wiem
6 lut 12:40
audrey : sorki , pomylka , " dodatnia "
6 lut 12:41
audrey : ok , rozumiem , dzieki wielkie
6 lut 12:42
Eta:
√Δ=√2−1
teraz wyznacz x1 =..... i x2=..... i podaj odpowiedzi
6 lut 12:42
Eta:
Poprawiam chochlika we wpisie 12:35
ma być
√Δ= √2−1
6 lut 12:44
audrey : juz mi wyszlo , dzieki
6 lut 12:46