trygonometria
ratunku...: Kąt α jest ostry i sin α= 89 oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych
6 lut 10:49
wredulus_pospolitus:

wyznacz 'x'
wypisz kolejne funkcje trygonometryczne
6 lut 10:54
ratunku...: Tyle też rozrysowalam, ale nie wiem jak to dalej ugryźć
6 lut 10:59
wredulus_pospolitus:
1) z tw. pitagorasa wylicz 'x'
2) wypisz kolejne funkcje trygonometryczne
3) koniec zadania
6 lut 11:00
kika: A tw Pitagorasa zansz i def funkcji tryg?
6 lut 11:00
exevan:

sinα jest to przyprostokątna która stoi naprzeciwko kąta α do przeciwprostokątnej.
cosα jest to przyprostokątna która stoi przy kącie α do przeciwprostokątnej
do tego celu należy wyznaczyć bok a, np. twierdzeniem pitagorasa
natomiast tgα to przyprostokątna która stoi naprzeciwko kąta α oraz druga przyprostokątna
6 lut 11:02
J:
Napisał Ci "werdulus" − najpierw oblicz "x"
Potem;
cosα − stosunek czego do czego ?
tgα − stosunek czego do czego ?
cgα − stosunek czego do czego ?
6 lut 11:03
BlackHawk: sinα=8/9
z jedynki trygonometrycznej masz sin2α+cos2α=1
z czego wynika ze cos2α=1−sin2α
cos2α=1−64/81=17/81
wiec cosα=√179 lub −√179
skoro kąt jest ostry to wynikiem jest cosα=√179
tgα=sinαcosα
a ctg=1tgα
6 lut 11:04
6 lut 11:21
wredulus_pospolitus:
tak
6 lut 11:22