| 1+2+3+...+n | ||
lim →∞ i mamy taki oto ciąg. | Na górze i na dole skorzystałem | |
| 1+2+3+...+(2n−1) |
| 1+n | ||
ze wzoru na sume ciagu arytmetycznego, wiec: Na górze mamy | *n a na dole | |
| 2 |
| 1+(2n−1) |
| ||||||||||||
*n czyli | . usuwam n w liczniku i mianowniku, | ||||||||||||
| 2 |
|
| 1+n | 2 | 1+n | ||||
* | . 2 sie skracaja i zostaje | . W mianowniku opuszczam | ||||
| 2 | 1+(2n−1) | 1+(2n−1) |
| 1+n | n(1+0) | |||
nawias więc zzostaje | , w liczniku wyciagam n, | "n" sie skracaja i | ||
| 2n | 2n |
| 1 + (2n − 1) | ||
Dół to | * (2n − 1) | |
| 2 |
| (1+n)n | 2 | |||
Aaa... To czy mogę zrobić tak: | * | teraz 2 się skracają, | ||
| 2 | (2n−1)(1+(2n−1)) |
| (1+n)n | ||
zostaje | na dole wyciągam n z tego pierwsego nawiasu wiec | |
| (2n−1)(1+(2n−1)) |
| (1+n)n | ||
mam | wtedy n się skracają i mianownik mnoze przez 2 oraz opuszczam | |
| n(2−0)(1+(2n−1)) |
| (1+n) | ||
nawiasy wiec mam | 2 odejmie się z 2, wyciągam n w liczniku i mianowniku n z n | |
| 2+4n−2 |
| n(1+n) | 2 | n*(1+n) | n+1 | ||||
* | = | = | = | ||||
| 2 | (2n−1)*(1+(2n−1)) | (2n−1)*(2n)) | (2n−1)*2 |
| n+1 | ||
= | ||
| 4n−2 |