Własności prawdopodobieństwa
Piotrek: Mam problem z przykładem z jednego zadanka

: z talii 52 kart wybieramy losowo 5. oblicz
prawdopodobieństwo, że wśród nich
−są dwa króle i trzy karty czerwone....
czy ktoś może mi napisac o co chodzi w tym przykładzie... bo jakoś nie moge wpaść na to jak to
zrobić
24 paź 14:54
Eta:
czerwone karty to: kiery i kara
więc jest ich w talii 26 , w tym są 2 króle czerwone
zatem ;
możemy wybrać ; 2 króle czarne i 3 karty czerwone bez czerwonych króli
oraz : 2 króle czerwone i 3 karty z czerwonych też już bez króli
czerwonych
więc
| | IAI | |
P(A)= |
| =....... dokończ |
| | IΩI | |
24 paź 15:15
xyz: Zbiór Ω
Wariacja bez powtórzeń (bo losujemy jednocześnie)
czyli 5 z 52 mi wyszło 311875200
Zbiór A
czyli 2 z 4 (bo w talii są 4 króle) * 3 z 13 (bo jest 13 kart czerwonych)
wyszło mi 1716
P=A/Ω =1716/311875200
Ja tak rozumiem to zadanko ale moge sie mylić co do rozwiązania...
24 paź 15:16
Piotrek: | | | | | | | |
Ja rozwiazywałem je tak... | * | / | |
| | | | |
ponoć to źle dlatego pytam was
24 paź 15:17
Piotrek: Eta a można wylosowac czerwonego i czarnego króla i 3 czerwone juz bez kroli

?
24 paź 15:20