1333
qu: Przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o polu 18. Oblicz pole powierzchni bocznej
tego stożka.
5 lut 23:49
zawodus: w czym problem?
6 lut 00:09
exevan: | | a2 √3 | |
P= |
| − wzór na trójkąt równoboczny |
| | 4 | |
72=a
2 √3 / :
√3
24
√3=a
2
a=
√4*3√3
a=2
√6√3
a=2*3
√2
a=6
√2
Pb = πrl
r=3
√2
l=a
l=6
√2
Pb=π*3
√2*6
√2
Pb=36π
Jeśli się pomyliłem to proszę poprawić
6 lut 00:15
qu: jak obliczam a to wychodzi mi ze wzoru na pole trójkąta równobocznego a2= 24√3
czyli a wyjdzie pierwiastek z pierwiastka.
Chyba ze zła mam metode
6 lut 00:15
qu: powinno wyjść 12√3π
6 lut 00:16
bezendu:
Źle Ci wyszło....
6 lut 00:17
6 lut 00:19
qu: wszystko sie poskracało elegancko, dzięki
6 lut 00:25
Bogdan:

Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego o kącie ostrym 60
o
P
B = π*a*2a = 2πa
2
| | 2π√3 | |
Pole trójkąta P = 18 ⇒ a*a√3 = 18 /* |
| ⇒ PB = 12π√3 |
| | 3 | |
6 lut 00:26