trapez
qu: Środek okręgu, wpisanego w trapez prostokątny, znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu
5 lut 23:40
zawodus: rysunek dobry i liczysz
6 lut 00:10
qu: a jakaś podpowiedz co do sposobu obliczania ?
6 lut 00:17
zawodus:

masz rysunka
6 lut 00:24
Bogdan:

Przygotowujemy starannie rysunek.
Trójkąt BCS jest prostokątny a + b =
√16 + 64 = 4
√5
| | xy | |
Na małym rysunku długość wysokości opuszczonej na przeciwprostokątną h = |
| |
| | z | |
Odcinek SF jest wysokością opuszczoną na BC w trójkącie prostokątnym BCS
| | 8*4 | | 4*8 | | 8 | |
|SF| = r, |BC| = a + b, r = |
| = |
| = |
| |
| | a +b | | 4√5 | | √5 | |
| | 1 | |
Pole trapezu P = |
| *2r*(2r + a + b) = ... |
| | 2 | |
6 lut 00:28
zawodus: chyba nie dowidzę już dzisiaj

kilka razy czytałem i okazuje się, że źle
6 lut 00:30
Eta:

x+y=c c=
√42+82=..........= 4
√5
| | 1 | | 1 | |
P(tr)= 2r2+2* |
| *r*x+2* |
| *r*y= 2r2+r(x+y)= ........ |
| | 2 | | 2 | |
6 lut 00:31
Eta:
6 lut 00:33
Bogdan:
6 lut 00:35
spokój: Do pełnego dowodu dorzucić trzeba gadkę na temat dlaczego kąt BSC jest prosty

(kąty przy jednym ramieniu mają 180 stopni i tak dalej)
6 lut 00:35
Eta:
Dla
Bogdana
6 lut 00:36
Bogdan:
a to już powinien sam zainteresowany wykazać, niech też ma trochę przyjemności
6 lut 00:37
qu: Dzięki Wielkie
6 lut 00:38
exevan: | | 4*8 | |
mógłby ktoś wytłumaczyć, czemu r= |
| ? |
| | a+b | |
6 lut 00:40
Eta:
| | a*b | | h*c | | a*b | | a*b | |
P= |
| = |
| ⇒ h*c=a*b ⇒ h= |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | c | | x+y | |
6 lut 00:45
qu: Eta na rysunku
6 lut 2014 00:31
x= 16√5/ 25 ?
czy coś zle liczę ?
6 lut 16:46