praca wektory
meyk: Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego zadania,
co prawda jest z fizyki ale raczej matematyk też sobie z nim poradzi...
Położenie punktu materialnego w chwili początkowej opisane jest równaniem r1 =(2i +2j+2k)m.
Położenie tego punktu po 3s określone jest wektorem r2=(3i+2k)m. Jaką wykonano pracę podczas
przemieszczenia, jesli na punkt materialny działa siła F=(2i−4j)N.
Może dla niektórych to zadanie wydawać się banalne jednak dla mnie fizyka to ciężki orzech do
zgryzienia. Z góry dzięki za odpowiedź
5 lut 23:26
Ada: Liczysz długość drogi i wektora siły i voila!
6 lut 00:02
meyk: Długość wektora siły to nie problem. Jednak jak policzyć długość drogi? Bo nie bardzo wiem jak
policzyć gdy nastąpiło to przemieszczenie
6 lut 00:15
Ada:

Czas nie ma większego znaczenia.
6 lut 00:22
meyk: Nie wiem czy dobrze rozumuję, ale wektor s wynosi s=(i+2j) ?
6 lut 00:43
Ada: r2−r1=(1,−2,0)m
6 lut 00:48
meyk: ok, dalej już sobie poradzę

dziękuję
6 lut 00:51