Granica ciagu
Daniel: Obliczyc:
| | 2 | | n | |
limn→∞ [U{1]{n2+1}+ |
| +...+ |
| ] |
| | n2+2 | | n2+n | |
| | 2 | | n | |
an=U{1]{n2+1}+ |
| +...+ |
| |
| | n2+2 | | n2+n | |
Czy takie szacowanie bedzie w porzadku?
| 1 | | n2+n | | 1 | | 2 | | n | |
| ← |
| = |
| + |
| +...+ |
| ≤an≤ |
| 2 | | 2n2+2n | | n2+n | | n2+n | | n2+n | |
| | 1 | | 2 | | n | | n2+n | | 1 | |
≤ |
| + |
| +...+ |
| = |
| → |
| |
| | n2+1 | | n2+1 | | n2+1 | | 2n2+2 | | 2 | |
5 lut 23:18
Daniel: | | 1 | | 2 | | n | |
Ups, an= |
| + |
| +...+ |
| |
| | n2+1 | | n2+2 | | n2+n | |
5 lut 23:19
Janek191:
Tak
5 lut 23:35
Daniel: Takie pytanie...czasem co prawda w poleceniu jest podane, by wyznaczyc granice poslugujac sie
tw. o trzech ciagach, ale jesli takowego nie ma, a granice danego ciagu da sie jedynie tak
wyznaczyc...to czy da sie to jakos zauwazyc? Zdaje sie, ze wlasnie jedna z cech szczegolnych
tego typu ciagow sa wlasnie skladniki z mianownikiem wiekszym od licznika...czy cos jeszcze?
5 lut 23:39
Daniel: Czy to bedzie poprawne (calosc pod pierwiastkiem)?
| | (−1)n+1+(−1)n+2+...+(−1)2n | |
n√2− |
| = |
| | n | |
| | (−1)n*(−1)+(−1)n*(−1)2+...+(−1)2n | |
=n√2− |
| = |
| | n | |
| | −(−1)n+(−1)n−(−1)n+...+(−1)2n | |
=n√2− |
| = |
| | n | |
5 lut 23:53
Daniel: Jak to jest? Nie pomylilem sie w powyzszym?
6 lut 00:19
Daniel: ?
6 lut 08:46
wredulus_pospolitus:
nie ... nie pomyliłeś się
6 lut 08:54
Daniel: 
A w poleceniu jest, by wyznaczyc granice tego ciagu za pomoca tw. o trzech ciagach.
Ale poprobuje tez i tak.
6 lut 08:57
Daniel: Dziekuje
6 lut 08:57
wredulus_pospolitus:
no to skoro ma być z tw. o 3 ciągach to zrób to z tw. o 3 ciągach
6 lut 09:04
Daniel: | | (−1)n+1+(−1)n+2+...+(−1)2n | |
1←n√1≤n√ |
| ≤n√3→1, czy tak by bylo ok (chociaz |
| | n | |
wlasciwie bez przeksztalcenia do tego, co otrzymalem wczesniej chyba mialbym pewne watpliwosci
co do tego)?
6 lut 09:11
Daniel: Czy tak mozna te granice policzyc?
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+ |
| )n = (1+ |
| )n2*1n = [(1+ |
| )n2]1n→e0=1 |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
6 lut 14:04
Mila:
14:04 dobrze.
6 lut 14:53